ua en ru

Moody's: Плани ЄС щодо порятунку Греції можуть поставити під загрозу оцінки самих країн-кредиторів

Міжнародне рейтингове агентство Мoody's заявило, що плани ЄС щодо порятунку Греції можуть поставити під загрозу оцінки самих країн-кредиторів, в першу чергу Німеччини і Франції. Про це пише РБК daily.

Moody's вчора знизило рейтинги державних боргових паперів Греції в місцевій та іноземній валютах відразу на три щаблі - з Caa1 до Ca, прогноз по рейтингах - "що розвивається". У результаті зниження рейтинг Греції виявився на передостанній ступені за шкалою Мoody's, що дорівнює переддефолтному рейтингу.

Як заявило агентство, програма обміну грецьких держоблігацій, що належать приватним інвесторам, принесе їм великі збитки і буде розцінюватися як дефолт. Раніше Інститут міжнародних фінансів (IIF) підрахував, що на обміні та викупі приватні кредитори можуть втратити близько 20% коштів. Після закінчення обміну держпаперів агентство обіцяє переглянути грецький рейтинг.

У результаті зниження оцінка Мoody's наблизилася до рейтингів, виставлених Греції двома іншими представниками "великої трійки". Так, рейтинг Греції за версією Fitch зараз дорівнює ССС, але агентство загрожує знизити його до RD ("обмежений дефолт") після початку обміну держоблігацій. Standard & Рoor's, що (S&P) повідомило, що в цьому випадку виставить Греції дефолтну оцінку. Зараз S&P оцінює кредитоспроможність Греції на найнижчому рівні з усіх країн - ССС.

Втім, не все в оцінці Мoody's так трагічно: експерти агентства вважають, що загальний пакет заходів має ряд переваг для Греції, оскільки призведе до невеликого скорочення заборгованості, зменшення витрат на обслуговування боргу, а також зниження залежності від фінансових ринків в найближчі роки. Крім того, схвалений пакет допомоги Греції піде на користь всім країнам зони євро, оскільки знижує ризик їх "зараження", який був би високим при неконтрольованій реструктуризації.

Тим часом ЄС розраховує на швидкий обмін облігацій Греції, який викликає таке невдоволення у рейтингових агентств. Як повідомило Reuters з посиланням на анонімного представника ЄС, чиновники ведуть переговори з інвесторами, щоб домовитися з ними про проведення обміну з кінця серпня по початок вересня. Таким чином, вони розраховують мінімізувати термін, протягом якого Греція буде перебувати в стані часткового дефолту. Ряд банків, у тому числі провідні німецькі фінансові інститути, ще минулого тижня підтвердили свою готовність взяти участь в порятунку Греції. Зараз робоча група зони євро і грецький уряд проводять наради з цього приводу з IIF, об'єднуючим 400 європейських банків.