ua en ru

МОН врахувало рекомендації Венеціанської комісії щодо мови навчання у приватних школах

МОН врахувало рекомендації Венеціанської комісії щодо мови навчання у приватних школах Фото: консультація з представниками національних меншин (mon.gov.ua)

Приватні школи мають право вільного вибору мови освітнього процесу

У мовній статті проекту закону "Про загальну середню освіту" можливості щодо мови навчання у приватних школах прописані згідно рекомендації Венеціанської комісії. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, передает прес-служба Міністерства освіти і науки України.

"Хочу нагадати, що в одній з рекомендацій Венеційської комісії йдеться про звільнення приватних шкіл від нових мовних вимог. Ми виконуємо рекомендації комісії, тому в одному з пунктів мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту" передбачили, що приватні школи мають право вільного вибору мови освітнього процесу. Але водночас вони повинні забезпечити оволодіння учнями державною мовою відповідно до вимог державних стандартів загальної середньої освіти. Тобто якщо національна громада має можливість, вона може відкривати приватні школи і там грати за своїми правилами, однак виконувати стандарт щодо вивчення української мови", - зазначив Хобзей.

Він уточнив, що в новому стандарті для початкової освіти передбачено вивчення в 1-4 класах 5 годин української мови на тиждень.

Нагадаємо, на початку лютого повідомлялося, що МОН повністю бере рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" та погоджується з продовженням перехідного періоду для її імплементації до 2023 року.