ua en ru

МОН продовжило час прийому документів для абітурієнтів з Донбасу

Міністерство освіти і науки України продовжило час прийому документів для абітурієнтів з Донбасу.

Міністерство освіти і науки України продовжило час прийому документів для абітурієнтів з Донбасу. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила перший заступник міністра освіти Інна Совсун, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, для вступників із Донецької та Луганської областей прийом документів у паперовій або електронній формі триватиме трохи довше, ніж по всій території України: з 11 липня до 7 вересня, а вступні іспити проходитимуть з 8 по 15 вересня.

"Навчальний рік у внз Донбасу розпочнеться 1 жовтня, принаймні, є такі плани. Стовідсоткової гарантії ніхто не може дати, але це поки те, яким чином це питання врегульоване", - розповіла Совсун.

Вона також підкреслила, більшість абітурієнтів з Донбасу склали ЗНО, незважаючи на те, що провести його на Донбасі не вдалося.

"Наприкінці червня стало зрозуміло, що провести ЗОН там, в принципі, неможливо, тому ми звернулися до них з проханням, щоб вони перереєструвалися на ЗНО в інші регіони. З 36 тисяч абітурієнтів, які спочатку були зареєстровані, 20 тисяч перереєструвалися на ЗНО в інших регіонах. Статистика здачі ЗНО в інших регіонах досить позитивна: близько 80% тих, хто перереєструвався - вони приїхали на пункти тестування і змогли здати ЗНО. Залишилося 16 тисяч абітурієнтів, які не перереєструвалися по тим чи іншим причинам ...сесію ЗНО", - сказала Совсун.

Вона зазначила, що для тих студентів, які не перереєструвалися, будуть проведені вступні іспити у формі ЗНО.
"По-перше, треба розуміти, що для деяких з них це був принциповий вибір, вони не хотіли перереєструватися в надії, що будуть вступні іспити і вони на інших підставах вступлять до внз. Дуже незначна частка тих, хто не перереєструвався, це люди, які справді фізично не могли... це люди з кількох міст в першу чергу зі Слов'янська. Тому для тих, які не перереєструвалися в кінці серпня або на початку вересня буде проводитися вступні іспити в університетах Донбасу у формі ЗНО. Це не буде класичне ЗНО, для того, щоб забезпечити об'єктивне оцінювання", - сказала Совсун.

Вона також додала, що всього для участі у ЗНО було зареєстровано 290 тис. осіб, а в основній сесії взяло участь 231 тис. 357 чоловік.

В той же час з дуже невелика кількість тих, хто перереєструвався на ЗНО з Криму, це 600 чоловік із 14 тис., спочатку зареєстрованих на півострові.

"Я не можу сказати, що там дуже великий потік тих, хто хоче вступати в українські вузи. Є багато тих, хто задоволений тим, що вони отримали російські атестати. Є багато тих, які хочуть залишити собі російські атестати і ще отримати українські атестати, мати можливість вступити туди й туди", - додала Совсун.

У цілому вступна кампанія, яка почалася сьогодні, триватиме до 24 липня, а вступні іспити проводитимуться з 25 липня до 1 серпня. Абітурієнти мають можливість подавати документи в паперовій або електронній формі.