ua en ru

У Молдові Конституційний суд призупинив повноваження президента Додона

У Молдові Конституційний суд призупинив повноваження президента Додона Фото: Ігор Додон (kremlin.ru)

Суд ухвалив таке рішення на вимогу групи депутатів від правлячої коаліції

Конституційний суд Молдови 2 січня 2018 року тимчасово припинив повноваження президента Ігоря Додона. Суд ухвалив таке рішення на вимогу групи депутатів від правлячої коаліції, передає "Інтерфакс".

Як повідомляється, це рішення обумовлено тим, що на минулому тижні Додон повторно відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Згідно з законодавством, президент має право відхиляти кандидатури тільки один раз.

"Конституційний суд ухвалив, що обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту чи прем'єра. У найближчі дні один із них підпише укази про призначення нових членів уряду", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що в кінці грудня депутати від правлячої коаліції звернулися в КС від імені комісії парламенту з юридичних питань, призначень та імунітету із запитом, у якому просили "констатувати обставини, при яких необхідно тимчасове виконання обов'язків президента головою парламенту або прем'єр-міністром".

Згідно з законодавством Молдови, президент може відхилити запропоновані кандидатури, але тільки один раз. Якщо прем'єр повторно висуває того ж кандидата, глава держави зобов'язаний підписати указ про призначення. Якщо президент і після повторного висунення не підпише указ, то відповідні його повноваження переходять до голови парламенту, який може підписати укази замість глави держави.

Нагадаємо, раніше уряд Молдови схвалив законопроект про зміну назви офіційної мови з молдавського на румунську.