ua en ru

Молдова ввела мита на імпорт м'ясо-молочної продукції з України

Молдова ввела мита на імпорт м'ясо-молочної продукції з України Фото: Молдова обмежила імпорт української молочки

Також введені мита на імпорт українського цементу

Кабінет міністрів Молдови ввів мита на українську м'ясо-молочну продукцію і цемент, тимчасово виключивши ці товари з режиму вільної торгівлі. Також встановлені квоти на їх безмитні поставки. Також встановлені квоти на їх безмитні поставки, передає інформаційний портал NOI.md

Згідно з повідомленням, масовий імпорт зазначеної продукції негативно позначається на розвитку відповідних місцевих галузей і завдає великої шкоди молдавським виробникам. Тому, на прохання вітчизняних виробників, а також з метою захисту внутрішнього ринку від масового імпорту зазначеної продукції українського виробництва, уряд прийняв відповідне рішення.


Зокрема, безмитне ввезення в Молдову з України дозволено для: 1 тис. т молока і вершків, 1 тис. т ряжанки, кислого молока, йогуртів, кефіру, 750 т вершкового масла, морозива, сиру і сиру кисломолочного, 200 т ковбас, сосисок, м'ясних субпродуктів, а також 500 т цементу.

Розподіл квот буде відбуватися за принципом "перший прийшов - перший обслугований". Вся зазначена продукція, що поставляється понад норму, буде обкладатися митом, ставки за яким становлять від 10% до 20%. При цьому, з сировини у вигляді молока наливом і сухого молока, які імпортують місцеві виробники і переробники молока, мита стягуватися не будуть.

Мита будуть діяти тимчасово, до 31 грудня 2016 р.

Введення таких обмежень, як повідомляє портал, пов'язано із значним збільшенням, останнім часом, імпорту зазначеної української продукції в Молдову.

Так, у 2015 р. обсяг імпорту української кислого молока, молока, сметани, йогурту, кефіру виріс у 1,5 рази, сиру і сиру - на 33%, ковбаси, сосисок, іншої м'ясної продукції - у 14 разів, морозива - на 20%, цементу - у 6 разів.

Зростання таких поставок спровокувало введення Росією ембарго на імпорт цієї продукції. У зв'язку з цим українські експортери переорієнтувалися на інші ринки збуту, зокрема на ринок Молдови.

Щодо цементу, у Мінекономіки зазначають, що обсяг експорту молдавського цементу на український ринок істотно знизився і практично призупинився в 2015 р. Як одну з причин скорочення експорту, місцева влада називає неможливість забезпечення лояльної конкуренції з українською продукцією, ціни на яку нижче завдяки більш дешевому виробництву, а також виключення де-факто українською стороною цементу з режиму вільної торгівлі шляхом невизнання сертифікатів про походження, виданих в Молдові.

Як раніше повідомлялося, Росія планує розширити ембарго на турецькі продукти.