ua en ru

Молдавський суд дав бізнесмену Платону 18 років за відмивання 20 млрд доларів з РФ

Молдавський суд дав бізнесмену Платону 18 років за відмивання 20 млрд доларів з РФ Фото: В'ячеслав Платон

Платон був затриманий у Києві 25 липня 2016 року по лінії Інтерполу

Суд Кишинева (Молдова) засудив молдавського бізнесмена В'ячеслава Платона, звинуваченого у відмиванні понад 20 млрд доларів з Росії через молдавські банки, до 18 років позбавлення волі. Про це повідомляє "Интерфакс".

Зазначають, що Платон був позбавлений права бути присутнім на попередніх засіданнях за "погану поведінку" і образи суддів. Підсудному не дали виступити з останнім словом, проте він встиг вигукнути кілька фраз відразу після внесення вироку. Він вважає, що на рішення по його справі вплинув бізнесмен і лідер демократичної партії Володимир Плахотнюк.

"Платон звинувачується в розкраданні у збанкрутілого в жовтні 2015 року Banca de Economii близько 1 млрд леїв (понад 20 млн доларів). Він також проходить по так званій справі "Ландромат" по відмиванню з Росії в офшори через банки Молдови більше 20 млрд доларів. Так, колишній співробітник Національного центру по боротьбі з корупцією Михайло Гофман раніше розповів про відмивання понад 23 млрд доларів російського походження через молдавські банки. У свою чергу в МВС Росії заявляли про виведення 10,9 млрд. доларів за "молдавської схемою" тільки в 2015 році", - зазначають у повідомленні.

Платон був затриманий у Києві 25 липня 2016 року по лінії Інтерполу.

Нагадаємо, 30 серпня 2016 року повідомлялося, що Україна екстрадувала бізнесмена Платона в Молдову. Молдавські прокурори повідомили Платону про підозру в шахрайстві.