ua en ru

Молдова не планує вступати в НАТО

Молдова, з урахуванням свого нейтрального статусу, не планує вступати до північноатлантичного альянсу (НАТО). Як повідомили РБК в молдавському уряді, про це йдеться у актуалізованою індивідуальному плані партнерських дій Молдавія-НАТО, який був затверджений владою республіки. У той же час, в документі наголошується, що Молдова розраховує використовувати план партнерських дій з північноатлантичним альянсом для оптимізації процесу реформ в галузі оборони і безпеки для підвищення їх транспарантності та ефективності.
В індивідуальному плані партнерських дій Молдавія-НАТО вказується, що основними стратегічними цілями республіки залишаються інтеграція до Європейського Союзу і консолідація політичного діалогу і відносин з європейськими та Північноатлантичним структурами. У плані зазначається, що Молдова виступає за якнайшвидше врегулювання придністровського конфлікту мирним шляхом під час переговорів у форматі 5 2 (РФ, Україна - країни-гаранти, ОБСЄ - посередник, США та ЄС - спостерігачі, Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту) на основі дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності.
У документі також підкреслюється, що Молдова виступає за розвиток двостороннього співробітництва з Росією в дусі дружби і співробітництва, згідно з положеннями Базового політичного договору. У той же час, республіка має намір активно наполягати на безумовному виведення з території Придністров'я російських військ і озброєння і заміні нинішньої миротворчої операції на Дністрі багатонаціональної цивільною місією з міжнародним мандатом.