ua en ru

Молдова має намір підвищити тариф за транзит російського газу

Молдова має намір переглянути формулу розрахунку ціни придбаного у ВАТ "Газпром" російського природного газу і підвищити тариф за його транзит по території республіки. Як повідомили РБК в молдавському уряді, про це йшла мова під час представлення в Кишиневі дослідження під назвою "Контракт між "Газпромом" і" "Молдовагаз", що закінчується в 2011 р. - нові можливості зміцнення енергетичної безпеки Молдови", яку підготували експерти Інституту розвитку та соціальних ініціатив IDIS Viitorul.
Як відзначили експерти IDIS Viitorul і представники Мінекономіки Молдови, вони виступають за те, щоб при обговоренні владою республіки наступного контракту на постачання газу з "Газпромом", у формулі розрахунку ціни на російський газ була скорочена або виключена зовсім частка вартості бареля нафти в кінцевій ціні газу шляхом встановлення прив'язки вартості газу до котирувань на нього на профільних міжнародних ринках. Вони підкреслили, що це дозволить уникнути великих коливань цін на газ, які відбуваються з-за нинішньої прив'язки розрахунку вартості газу до динаміки цін на нафтопродукти на світовому ринку, зокрема, газойль і мазут. У кінцевому підсумку, за їхніми розрахунками, це призведе до зниження вартості "блакитного палива".
Експерти IDIS Viitorul і представники Мінекономіки Молдови висловилися також за збільшення тарифу на транзит російського газу по території республіки, зазначивши, що ціна на російський природний газ для Молдови за останні 10 років виросла в три рази - з 80 до 300 дол. за 1 тис. куб. м, а плата за транзит збільшилася всього лише з 1,76 до 2,5 дол. за прокачування 1 тис. куб. м газу на відстань 100 км. Молдавські експерти вважають, що при підвищенні ціни на російський газ до європейського рівня Молдова повинна до відповідного рівня підвищити і вартість транзиту російського "блакитного палива" на Балкани.
Директор Національного агентства по регулюванню в енергетиці Молдови Віктор Парліков повідомив, що нинішній тариф на транзит газу через Молдавію навіть не покриває відповідних витрат, які лягають на компанію "Молдовагаз". За словами В.Парлікова, для виправлення цієї ситуації тариф треба, принаймні, подвоїти.
Крім того, учасники обговорення висловилися за перехід республіки в розрахунках з "Газпромом" за спожитий російський природний газ з доларів на євро.