ua en ru

Молдова і Україна створили єврорегіон "Дністер"

Молдова і України підписали Угоду про створення єврорегіону "Дністер". Як повідомили РБК в молдавському уряді, документ у присутності прем'єр-міністрів двох країн Володимира Філата і Миколи Азарова та урядових делегацій Молдови і України підписали в Києві представники Вінницької області Україна, а також керівники шести районів Молдови - Окниця, Дондушень, Рєзіна, Сорока, Флорешть, Шолденешть, які увійдуть в єврорегіон "Дністер".

Угода передбачає створення єврорегіону "Дністер" як органу транскордонного співробітництва між названими адміністративно-територіальними одиницями. Крім того, в рамках угоди були затверджені статус Єврорегіону "Дністер", регламент діяльності Ради єврорегіону та його Координаційного центру.

Угода про створення єврорегіону "Дністер" розроблено відповідно до Угоди про співробітництво між Молдовою і Україною, підписаної 23 жовтня 1992 р., на основі Європейської конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями (Мадрид, 21 травня 1980р.).

Метою угоди про створення єврорегіону "Дністер" є зміцнення та розвиток добросусідських відносин, партнерства і співробітництва в економічній, соціальній, культурній і гуманітарній сферах між двома молдаван і Україну на регіональному рівні.

Підписавши угоду про створення єврорегіону "Дністер", сторони домовилися об'єднати матеріальні та фінансові ресурси, у тому числі в рамках європейських програм допомоги, для реалізації проектів в інтересах соціально-економічного розвитку регіонів. Планується, що будівля єврорегіону "Дністер" дозволить жителями прикордонних районів Молдови і України більш продуктивно вирішувати екологічні і енергетичні проблеми, освоювати надра, зберігати національні українські і молдовські етноси у містах проживання українців і молдаван.

Нагадаємо, 19 грудня 2009 р. міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Юрій Лянке і міністр закордонних справ України Петро Порошенко підписали спільне звернення до Європейського союзу щодо використання фінансових механізмів ініціативи ЄС "Східне партнерство" для створення єврорегіону "Дністер".