ua en ru

Молдавія і Румунія почнуть в 2011 р. будівництво газопроводу Унгени-Ясси вартістю 20 млн євро

Молдова і Румунія планують в 2011 р. почати будівництво магістрального газопроводу Унгени-Ясси. Як повідомили в Міністерстві економіки Молдавії, таку заяву зробив заступник міністра економіки республіки Іларіон Попа. Він зазначив, що вартість газопроводу оцінюється приблизно в 20 млн євро. Його будівництво дозволить забезпечити взаємопідключення газотранспортних систем (ГТС) двох країн для забезпечення альтернативних поставок природного газу, передає РБК.
Газопровід з'єднає молдавську і румунську системи газифікації і дозволить поставляти газ в обидва напрямки. Планується, що газопровід Унгени-Ясси буде побудований за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми прикордонного співробітництва Молдавії і Румунії. Як очікується, у реалізації проекту візьмуть участь компанії "Трансгаз" (Румунія) і "Молдовагаз" (Молдова). Передбачається, що техніко-економічне обгрунтування будівництва газопроводу Унгени-Ясси буде представлено в червні 2011 р. зовнішнім донорам для прийняття остаточного рішення про співфінансування будівництва цього газопроводу.
Як повідомляв раніше віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер, будівництво газопроводу Унгени-Ясси схвалено Кишиневом і Бухарестом і включено до протоколу молдавсько-румунського співробітництва від 24 травня 2010 р. і в меморандум, підписаний Міністерством економіки Молдови та Міністерством економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії від 25 жовтня 2010 р. Частина необхідних коштів у розмірі 7 млн євро буде виділена Європейською комісією в рамках спільної операційної програми Румунія-Україна-Молдова. При цьому 3 млн євро призначені для Молдови, а 4 млн євро - для Румунії. Для покриття загальних своїх витрат за проектом Молдова потребує додаткових інвестицій у розмірі 6-7 млн євро. В.Лазер попросив Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) співфінансувати будівництво газопроводу. За його словами, спільна робоча група вже вибрала приблизний маршрут газопроводу, загальна протяжність якого складе 40 км, з яких 31 км в Румунії, і 9 км - у Молдавії.