ua en ru

Моісеєнко: Продукція 10 з 15 іноземних фармпідприємств, які намагалися вийти на український ринок, не відповідає євростандартам

За результатами проведеної Державною службою України з лікарських засобів перевірки виявлено, що продукція 10 з 15 іноземних фірм лікарських препаратів, які намагалися вийти на ринок України, не відповідає європейським стандартам. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомила перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко, передає кореспондент РБК-Україна.

Нагадавши, що з листопада 2011 р. перевірці на відповідність європейським стандартам піддаються імпортні лікарські препарати, Моісеєнко, зокрема, зазначила: "Результат вже показав себе - у нас з 15 іноземних виробництв, перевірених Гослікслужбою, протягом останніх чотирьох місяців, 10 не отримали підтвердження відповідності вимогам GMP".

Політику виявлення порушень відповідності європейським стандартам, за словами Моісеєнко, Кабмін буде продовжувати і надалі.

Також вона повідомила, що, незважаючи на те, що на сьогодні в Україні вітчизняних ліків реалізовується майже в 2 рази більше, ніж раніше, "в грошовому (вираженні)... перевага все таки надається іноземним лікам, а якщо це так, то це валюта, яка вивозиться за кордон, і Україна також має певні заходи ухвалювати з цього приводу".

Моісеєнко впевнена, що до такої ситуації призвело те, що "сьогодні Україна має надзвичайно ліберальні правила допуску іноземних ліків на внутрішній ринок".

"Питома вага імпортної продукції майже в 2,3 рази перевищує вітчизняну продукцію. Не менше 30% медичної продукції імпортного виробництва, допущеної на ринок України, не підтверджено сертифікатом GMP, і це робота, яка зараз також буде проводитися урядом, Міністерством охорони здоров'я, нашою Державною лікарською інспекцією, що, насамперед, повинна вивести у однакові рівні умови перебування на фармацевтичному ринку України як українських, так і закордонних виробників ліків", - зазначила перший заступник міністра охорони здоров'я.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Кабінет міністрів України зобов'яже українських лікарів інформувати хворих про наявність вітчизняних ліків, альтернативних імпортним, більш дорогим аналогам.