ua en ru

Модернізований українсько-російський літак Ан-70 почав випробувальні польоти

Модернізований українсько-російський літак Ан-70 почав льотні випробування, повідомила сьогодні прес-служба держпідприємства "Антонов" (Київ).

"У період з 27 по 30 вересня 2012 р. військово-транспортний літак короткого зльоту і посадки Ан-70 виконав три випробувальні польоти після завершення масштабних робіт з модернізації його бортового обладнання і силової установки", - говориться в повідомленні.

В ході польотів перевірялася працездатність нових і модернізованих систем авіамашини: системи управління двигунами, гвинтовентиляторами і літаком в цілому, а також систем управління механізацією крила і життєзабезпечення екіпажу. В результаті підтверджена готовність Ан-70 до виконання програми випробувань, узгодженої міністерствами оборони РФ і України. Як зазначив президент - генеральний конструктор "Антонова" Дмитро Ківа, "ці випробувальні польоти модернізованого Ан-70 стали початком важливого етапу в програмі літака".

Читайте також: "Антонов" і авіабудівники РФ домовилися про організацію спільного серійного виробництва Ан-70 на базі КАПО ім. Горбунова в Казані

Роботи з модернізації включали в себе удосконалення силової установки шляхом установки модернізованого винтовентилятора для зниження рівня шуму і поліпшеної системи управління як двигуном, так і гвинтовентилятором. Допоміжна силова установка (ДСУ) була замінена на більш сучасну, здатну працювати в складних умовах експлуатації. Крім того, модернізовано практично все електронне обладнання Ан-70, включаючи індикатори у кабіні екіпажу, у зв'язку з оновленням елементної бази і необхідністю виконання нових завдань за вимогами замовника. При цьому математичні моделі та алгоритми, закладені в систему керування літаком та його складових частин, не змінилися. Це забезпечило спадкоємність з раніше виконаними етапами випробувань і гарантує залік отриманих результатів.

Програма попередніх випробувань модернізованого Ан-70 розрахована на 20 польотів. У ній будуть задіяні експерти міністерств оборони України і Росії. Потім почнеться заключний етап спільних державних випробувань, який включає в себе 75 польотів. В експлуатацію введено модернізований дослідницький пілотажний стенд Ан-70, призначений для відпрацювання систем літака, зокрема, автоматичної системи керування, перевірки їх безпеки, підготовки льотчиків до різних ситуацій в ході випробувань, а також навчання пілотів.