ua en ru

Модернізація промисловості є основною метою реалізації Держпрограми активізації розвитку економіки, - Прасолов

Ситуація, що склалася у світовій економіці та інші зовнішні чинники обмежують зростання економіки України. Враховуючи це, уряд працює над створенням умов для стимулювання розвитку внутрішнього ринку та внутрішнього виробництва, заявив сьогодні міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

Він нагадав, що в 2013 р. прийнята і реалізується Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. Її реалізація повинна позитивно вплинути на прискорення зростання економіки України найближчим часом, упевнений міністр.

Прасолов зазначив, що хоча в I кварталі 2013 р., порівняно з I кварталом 2012, ВВП України скоротився на 1,3%, але, на відміну від II півріччя минулого року, намітилися певні позитивні зміни в динаміці ВВП. Так, сезонно скоригований ВВП в I кварталі 2013 р. До IV кварталу 2012 р. виріс на 0,5%.

Крім того, за експертними даними, починаючи з II півріччя 2013 очікується пожвавлення європейської економіки, що позитивно вплине на економічну динаміку в Україні, упевнений глава МЕРТ.

«Ми прогнозуємо, що позитивні тенденції зберігатимуться і посилюватися під впливом створення умов для розвитку вітчизняної економіки, у тому числі за рахунок реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Мета програми - побудова сильної, прагматичною і відкритої політики, націленої на захист національних інтересів, модернізацію базових галузей національної економіки та досягнення високого темпу економічного зростання», - зазначив Прасолов.

На думку міністра, важливим завданням Держпрограми є початок широкої модернізації промисловості, а пріоритетом - підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення. Ключовий принцип, закладений у програмі, полягає в максимально ефективному управлінні фінансовими ресурсами і повної прозорості прийняття управлінських рішень.

Уряд планує здійснити перехід на нові принципи кредитування і пропонує застосувати ряд механізмів державної підтримки підприємств базових галузей і підприємств, що мають значний потенціал імпортозаміщення, в тому числі, шляхом пільгового кредитування.

За інформацією Прасолова, сьогодні підготовлені 65 проектів для презентації банківським установам, 49 з яких вже розглядаються, а по двох вже прийняті позитивні рішення. Перший проект обсягом коштів 148,2 млн грн передбачає створення потужностей для серійного виробництва широкозахватних посівних комплексів і дискових борін на ПАТ «Червона Зірка» (Кіровоград), що забезпечить збереження 2200 робочих місць. Другий проект - заміна мартенівського способу виробництва сталі на електросталеплавильний на ПрАТ «Донецьксталь» (Донецьк), обсяг коштів - 320 млн грн.

«Я впевнений, що реалізація заходів Держпрограми та інвестиційних проектів сприятиме розвитку пріоритетних галузей економіки», - резюмував Ігор Прасолов.