ua en ru

Для модернізації житлового сектора України може знадобиться близько 25 млрд євро

Для модернізації житлового сектора України може знадобиться близько 25 млрд євро Фото: житловий сектор (РБК-Україна)

Кредити для модернізації житлового сектора не повинні позначатися на тарифах для населення

В житловий сектор для модернізації потрібно залучити близько 25 млрд євро, в тому числі, в розвиток водоканалів близько 6 млрд євро, для ТКЕ - близько 10 млрд євро. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Зокрема, він повідомив, що Україна вже має пропозиції від міжнародних фінансових партнерів, які готові брати участь у реалізації проектів з модернізації енергоефективності муніципального сектора.

"Світовий банк реалізує два проекти - в 11 містах по теплу і у 12-ти по воді. ЄІБ зайшов з 400 млн євро в чотирьох напрямках: тепло, вода, відходи і енергоефективність муніципального сектора. Умови цих кредитів привабливі: термін кредитів по теплу - 22 року з канікулами на вісім років, по воді - 30 років і канікули п'ять років. Ставка - 1,5%. Це пропозиції, які можуть дозволити залучити кошти і провести модернізацію без великого навантаження на тариф", - наголосив Зубко.

Також в інтерв'ю йдеться про перспективи модернізації тепломереж в малих містах, в яких існує можливість місцевого тарифоутворення.

"Зараз тільки 47 ліцензіатів залишилися в регулюванні НКРЕКП. Тепер їх ліцензіатом є обласна адміністрація, і вони почали встановлювати економічно обґрунтований тариф", - повідомив Зубко.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, на початку квітня заплановано підписання технічної угоди з Євросоюзом про надання Україні 50 млн євро на проекти Фонду енергоефективності.