ua en ru

Модернізацією керування повітряним рухом в Киргизії займеться американська Raytheon

Модернізацію керування повітряним рухом в Киргизії проводитиме американська компанія Raytheon. Таку інформацію надало сьогодні посольство США в республіці, уточнивши, що конгрес США схвалив виділення коштів на ці цілі.
Нагадаємо, що раніше США повідомляло про фінансування проекту з модернізації аеронавігаційної структури Киргизії у розмірі 30 млн дол.
"Сучасні можливості керування повітряним рухом важливі для комерційної транспортної системи країни. Нова система дозволить укріпити незалежність і підвищити конкурентоспроможність Киргизії, а також створити нові доходи від комерційних повітряних перевезень, які можуть підвищити добробут країни", - наголошується в повідомленні американського посольства.
У дипломатичному представництві пояснили, що співробітники компанії Raytheon і уряд США тісно співробітничатимуть з державним підприємством "Киргизаеронавігація". Після завершення проекту система керування повітряним рухом буде повністю передана даному держпідприємству, яке керуватиме системою.
Проект модернізації включає будівництво в міжнародному аеропорту Манас нової башти, яка буде оснащена новітнім аеронавігаційним устаткуванням.
На території аеропорту, розташованого в 23 км на північний захід від Бішкека, розміщена колишня авіабаза антитерористичної коаліції, нині - Центр транзитних перевезень Військово-повітряних сил США. Авіабаза використовувалася з грудня 2001 р. силами антитерористичної коаліції відповідно до міжурядових угод. Головне завдання нині чинного Центру транзитних перевезень - повітряні перевезення пасажирів і вантажів до Афганістану і з нього (на військово-транспортних літаках C-17) і паливозаправка (паливозаправники Kc-135) в небі над Афганістаном.
Киргизія і США в 2009 р. підписали угоди, згідно з якими авіабаза "Манас" перепрофільована в Центр транзитних перевезень в міжнародному аеропорту Манас. За функціонування центру на території Киргизії до бюджету республіки щорічно перераховується 60 млн дол.
Raytheon - американська компанія (заснована в 1922 р.), значний постачальник військового відомства США. Більше 90% доходів компанії надходить від оборонних замовлень. Сучасну назву Raytheon отримала в 1959 р.