ua en ru

Moderna проводить клінічні випробування вакцини від ВІЛ

Moderna проводить клінічні випробування вакцини від ВІЛ Фото: Moderna проводить клінічні випробування вакцини від ВІЛ (Getty Images)

Moderna оголосила про початок клінічних випробувань другої вакцини від ВІЛ на основі мРНК. У дослідженнях візьмуть участь 56 осіб, в яких оцінять як переносимість вакцини, так і імунну відповідь.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на N+1.

Вчені відзначають, що вакцини від ВІЛ поки не дуже добре справляються зі своїм завданням: в доклінічних і клінічних випробуваннях експериментальні препарати зазнали невдачі. Найвищу ефективність -30 відсотків показала комбінація векторної вакцини з пептидною вакциною, клінічні випробування якої проходили в Таїланді.

У новому препараті Moderna мРНК кодує імуноген eOD-GT8 60mer, на який виробляються антитіла проти однієї з ділянок білка Env ВІЛ. За допомогою цієї ділянки вірус зв'язується з глікопротеїном CD4 лімфоцитів. У компанії кажуть, що такі антитіла мають широкий спектр дії, тобто повинні працювати проти більшості штамів ВІЛ. Це може допомогти подолати проблему частих мутацій вірусу.