ua en ru

Думки Німеччини і Франції в питанні допомоги банкам напередодні саміту 9 жовтня розійшлися

Думки Німеччини і Франції в питанні допомоги банкам розійшлися. Про це повідомили сьогодні європейські дипломати, вказавши на те, що у вихідні в Берліні відбудеться саміт, на якому європейським політикам належить вирішити нелегке питання - як укріпити "здоров'я" фінансової системи регіону на тлі боргової кризи, що розгорілася. 9 жовтня стане для канцлера ФРН Ангели Меркель і Президента Франції Ніколя Саркозі вирішальним днем, коли стане ясно, чи зможуть європейські лідери подолати розбіжності щодо того, яким чином краще використовувати наявний в Європі механізм допомоги, передає Reuters.
За інформацією дипломатичного джерела з Німеччини, Париж мав намір використовувати кошти Європейського фонду фінансової стабільності EFSF на рекапіталізацію власних банків, які мають на балансі велику кількість держоблігацій периферійних країн зони євро. Берлін наполягає на тому, що фінанси EFSF повинні йти в хід тільки в крайньому випадку, коли у держави не залишилося власних коштів.
"Французи не так зрозуміли ідею EFSF. Наша позиція полягає в тому, що банки повинні шукати кошти спочатку на фінансовому ринку, потім звертатися до національних ресурсів і лише коли всі можливості вичерпані - вирішувати проблему на європейському рівні", - повідомив німецький дипломат.
Париж поки ніяк не коментує цю інформацію.
Значне зниження вартості акцій французьких банків, що спостерігалося в останні тижні, і коментарі експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ), які виразили стурбованість рівнем капіталу європейських банків, висунули питання рекапіталізації банків до порядку денного і підвищили вірогідність того, що французькій владі доведеться прийняти відповідні заходи. Окремі експерти припустили, що Париж може скористатися для вирішення власних проблем ресурсами EFSF.