ua en ru

МІУ заявляє про дотримання правил СОТ щодо транзиту при блокаді російських фур

МІУ заявляє про дотримання правил СОТ щодо транзиту при блокаді російських фур Фото: Оксана Рейтер

У Мінінфраструктури вважають, що блокування фур не є забороною транзиту

Заступник міністра інфраструктури з питань євроінтеграції Оксана Рейтер відзначає, що Україна не порушила міжнародні норми і правила Світової организації тогівлі (СОТ) при блокуванні російських фур. Про це розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.

"Ми не порушили міжнародні норми, тому що стаття 5 ГАТТ СОТ передбачає якесь обмеження чи перешкоджання і так далі. Ми обмеження не створили, ми тимчасово призупинили рух російських транспортних засобів шляхом обмеження дії транзитних дозволів", - заявила Рейтер.

За її словами, блокування - це технічна частина організації процесу транзитних перевезень. Оксана Рейтер також зазначила, що припинення транзиту не можна назвати й дзеркальними санкціями щодо Росії.

"Ніхто нікому не мстить, навіть ніяких дзеркальних санкцій з транзиту ми не застосовуємо. За нашими двосторонніми домовленостями, у нас є угода про автомобільні перевезення, де чітко написано, що якщо у двох країн виникають якісь питання, їх можна вирішувати шляхом консультацій. Російська сторона ніяких консультацій з нами не проводила, у неділю просто зупинила всі автомобілі і все. Ми до проведення консультацій щодо роз'яснення ситуації взяли тайм-аут для того, щоб все це обговорити", - підкреслила Рейтер.

Нагадаємо, 15 лютого Україна призупинила транзитні переміщення вантажних автомобілів з РФ. До цього активісти у регіонах блокували російські вантажівки.

16 лютого Мінінфраструктури домовилося з РФ про повернення додому українських фур. Режим "їду додому" запроваджується з 16.02.2016 до 25.02.2016 включно. Наступного дня Ространснадзор пропустив першу групу українських фур в рамках режиму "їду додому".