ua en ru

В МІУ заявили про зацікавленість інвесторів у розвитку в Україні виробництва електрокарів

В МІУ заявили про зацікавленість інвесторів у розвитку в Україні виробництва електрокарів Ілюстративне фото (facebook.com/ZRulem)

Україна продовжує перебувати у ТОП-10 країн світу за ростом кількості автомобілів

В Міністерстві інфраструктури України (МІУ) заявили про зацікавленість інвесторів у розвитку в Україні виробництва електрокарів. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми бачимо ріст ринку. Це ріст вимірюється десятками процентів у цьому році і Україна продовжує перебувати у ТОП-10 країн світу за ростом кількості автомобілів. Ми бачимо, що це правильний вихід для українців, оскільки, в принципі, вони психологічно до цього готові - пересісти із традиційного двигуна, двигуна внутрішнього згорання, на електрокар", - сказав міністр.

Омелян також зазначив, що розраховує на відміну парламентом ПДВ на імпорт електрокарів і в подальшому.

"Я дуже сподіваюся, що парламент, врахувавши позитивний досвід скасування ПДВ, продовжить це і на наступні роки, чим поставить крапку в дискусіях у суспільстві, що це може бути скасовано", - наголосив він.

Окрім цього, за словами міністра, Мінінфраструктури розраховує на прийняття парламентом законопроекту щодо розвитку ринку електротранспорту в Україні вже найближчим часом.

"Більше того, нам важливо, щоб наш законопроект (щодо розвитку ринку електротранспорту в Україні, - ред.), який вже розроблений, внесений в парламент і пройшов нещодавно позитивні слухання в транспортному комітеті і в комітеті Ніни Южаніної (комітет Верховної ради України з питань податкової та митної політики, - ред.) був винесений на сесію і проголосований... І я дуже сподіваюся, що це буде схвалено парламентарями найближчим часом", - сказав він.

За словами Омеляна, це потрібно в цьому році для того, щоб МІУ розпочало повноцінні переговори з потенційними інвесторами, які вже цікавляться Україною, як майданчиком для виготовлення як батарей, так і самих електрокарів.

"Бо це не просто питання імпорту електрокарів, але це й питання виробництва батарей, це питання виробництва комплектуючих, виробництва самих електрокарів в Україні, і це нова високотехнологічна галузь, яка може бути створена фактично на чистому полі, бо цього в Україні немає", - пояснив міністр.

Також, як повідомив Омелян, Мінінфраструктури планує розбудувати систему мережі швидкісних зарядних станцій для електрокарів за участі зокрема й України.

Нагадаємо, у липні компанія Ілона Маска Tesla збільшила кількість вироблених автомобілів Model 3 до п'яти тисяч електрокарів за тиждень.