ua en ru

На мітинг проти ув'язнення каталонських лідерів в Барселоні вийшли понад 300 тис. осіб

На мітинг проти ув'язнення каталонських лідерів в Барселоні вийшли понад 300 тис. осіб Фото: мітинг у Барселоні (bars_(twitter.com-rockmorerecords)

В місто приїхали 957 автобусів з протестувальниками каталонцями

У неділю, 15 квітня близько 315 тис. осіб вийшли на вулиці Барселони (Іспанія) з вимогою звільнення і повернення в Каталонію 17 політиків і активістів, які були арештовані або покинули територію Іспанії у зв'язку з обвинуваченням у підготовці "повстання". Про це повідомляє El Pais.

За даними муніципальної поліції, на марш приїхали 957 автобусів з усіх районів Каталонії.

Демонстрація була організована асоціацією Omnium Cultural і Національними зборами Каталонії (АНК), лідери яких входять в число заарештованих. Акцію також підтримали каталонські відділення двох найбільших профспілок Іспанії - CCOO і UGT (Comisiones Obreras і Unión General de Trabajadores).

За словами спікера каталонського парламенту, Рожера Торрена, акція протесту - це "демонстрація єдності для захисту наших колективних і особистих прав перед лицем загрози свободі".

Учасники ходи пройшлися по центральній вулиці з прапорами Каталонії, скандуючи "Свободу політв'язням" і "Пучдемон - президент!".

Нагадаємо, 25 березня цього року німецька поліція затримала екс-главу уряду Каталонії Пучдемона.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність. За даними організаторів, явка склала 42% громадян, які мають право голосу. За незалежність регіону висловилися 90% усіх тих, хто проголосував. Каталонський парламент 27 жовтня проголосував за резолюцію, яка формально декларує незалежність автономії від Іспанії. Іспанія виступила проти незалежності Каталонії, і в той же день іспанський сенат схвалив план уряду щодо введення прямого управління в регіоні. Прокуратура подала позови проти колишнього регіонального керівництва, звинувативши їх в бунт, заколот і розтраті.