ua en ru

Мітинг в Молдові: учасники протестів встановлюють намети

Мітинг в Молдові: учасники протестів встановлюють намети Фото: мітинг у Кишиневі

Учасники мітингу в Кишиневі розбивають наметовий табір напередодні безстрокового протесту

Учасники масового мітингу у Молдові почали встановлювати намети в центрі Кишинева, щоб почати безстроковий протест, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

Десятки тисяч людей у Кишиневі беруть участь у найбільшій з кінця 1990-х акції протесту з вимогою відставки молдавського президента і проведення дострокових парламентських виборів не пізніше березня 2016 р. Мітингувальники прийняли рішення зробити акцію безстроковою і почали встановлювати намети на головній площі Молдови.

За оцінками організаторів, на площі Великого Національного зібрання вийшли понад 100 тис. осіб. В такому випадку, це найбільша протестна акція в Молдавії з 1990-х рр. Відзначимо, при цьому поліцейські стверджують, що на мітинг зібралися не більше 12 тис. чоловік.

Організаторами акції є громадянський рух DА (Demnitate si adevar - "Гідність і справедливість"), мітингувальники вимагають повернути 1 млрд євро, нібито вкрадений з трьох комерційних банків за мовчазної згоди влади. Ця історія відома в Молдові як "пограбування століття".

Лідери DA наполягають на відставці Ніколає Тимофті з поста Президента, а також домагаються відставки керівництва Нацбанку, Генеральної прокуратури, Антикорупційної комісії та інших владних органів Молдови.

За деякими даними, поліція затримала декількох активістів, які намагалися прорватися в будівлю Генпрокуратури. В ході виниклих сутичок між поліцією і протестуючими кілька людей постраждали.