ua en ru

Місія МВФ розпочала роботу з оцінки економічної ситуації в Білорусії

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) з оцінки економічної ситуації на чолі з Крісом Джарвисом почала свою роботу в Мінську. В білоруському уряді сподіваються, що в рамках роботи місії йтиметься і про формування нової програми МВФ для Білорусії. "Експерти будуть вести моніторинг, але, можливо, потім ця робота перейде у фазу розгляду нової програми. Її обсяг - до 7 млрд дол.", - сказав напередодні перший заступник міністра фінансів республіки Володимир Амарін. За його оцінкою, нова програма МВФ для Білорусія за умовами виконання може бути більш жорсткою, ніж умови надання країні кредиту Антикризового фонду Євразес.
Тим часом раніше Міллер заявляв, що 5-17 жовтня 2011 р. експерти фонду проаналізують останні події в економіці Білорусі і "дадуть деякі додаткові поради". При цьому МВФ поки обережно оцінює перспективи реалізації нової програми. У представництві МВФ в Мінську відзначають, що важливою частиною роботи місії буде "обговорення з владою макропрогнозу до кінця 2011 р. і на 2012 р.". Крім того, виконавча рада директорів МВФ заявляла, що надання Білорусії нового фінансування залежить від жорсткості макроекономічної політики влади та їх прихильності до структурних реформ.
Голова Національного банку Білорусії Надія Єрмакова, зі свого боку, зазначала, що багато чого буде залежати від того, як будуть оцінені дії білоруської влади щодо стабілізації економічної ситуації. За її словами, перехід країни на вільне курсоутворення позитивно оцінений МВФ. Разом тим головне - це здійснення структурних перетворень в економіці з виходом на її стабільну роботу. Між тим вона визнала, що нова програма кредитування МВФ потрібна країні не заради структурних реформ економіки, а для рефінансування старих боргів, у тому числі й першого кредиту фонду.