ua en ru

Світові ринки зросли до максимуму на новинах про вакцину від COVID-19

Світові ринки зросли до максимуму на новинах про вакцину від COVID-19 Фото: Уолл-стріт (manulik.com)

Ринки розцінюють вакцину як шанс запустити світову економіку

Світові фондові індекси злетіли до рекордних значень після того, як компанія Pfizer заявила, що її експериментальна вакцина більш ніж на 90% ефективна в запобіганні COVID-19. Дозвіл в США буде отримано протягом місяця.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Ринки зросли, оскільки дані були розцінені як велика перемога в боротьбі з пандемією, що забрала життя більш мільйона осіб і похитнула світову економіку. Світовий індекс акцій MSCI, який відстежує акції в 49 країнах, і ф'ючерси, відстежують S&P 500, досягли рекордних максимумів.

Європейські фондові індекси підскочили на 4% до березневих максимумів, безпечна японська ієна впала на 0,5%, а спотові ціни на золото впали на 1,2%.

Компанії Pfizer і BioNTech заявили, що початкові дані великого дослідження свідчать про те, що їх вакцина проти COVID-19 ефективна більш ніж на 90%.

Компанії відзначили, що поки не виявили серйозних проблем з безпекою, і очікують отримати дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях в США в кінці цього місяця.

Багато хто на ринку бачать у вакцині єдиний спосіб запустити глобальну економіку, яка намагається знайти вихід з гіршого за десятиліття спаду.

Нагадаємо, за даними опитування компанії Research & Branding Group, в середині вересня 2020 року були готові скористатися безкоштовною вакциною від коронавірусу 35% опитаних українців. При цьому не робили б вакцинації 50% респондентів, а ще 15% - не визначилися.

Відзначимо, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", оцінюючи ризики від епідемії коронавірусу, більшість (61%) українців бояться більше економічних наслідків цієї кризи, ніж захворювання. З іншого боку, 29% навпаки більше бояться хвороби.