ua en ru

Світові банки в 2011 р. можуть звільнити 100 тис. співробітників

Банки по всьому світу з початку року оголосили про плани скоротити в цілому 60 тис. робочих місць. Якщо звільнення продовжаться тими ж темпами, то за підсумками 2011 р. роботи можуть позбутися більше 101 тис. фінансистів, повідомляє Bloomberg. Це стане максимальним показником з 2008 р., коли банки урізали робочу силу на 192 тис. осіб на тлі багатомільярдних втрат по кредитах і вливань державної допомоги.

Про найбільш значні скорочення оголосив минулого тижня британський банк HSBC, який має намір розпрощатися з 30 тис. своїх співробітників. Це найбільше скорочення у фінансовому секторі з тих пір, як Bank of America в 2008 р. повідомив про плани позбутися від 35 тис. робочих місць.

Другий квартал 2011 р. у фінансовому відношенні виявився невдалим для більшості великих світових банків. Їх прибуток з'їдають низькі процентні ставки, зниження обсягів і прибутковості операцій з облігаціями, валютами та сировиною (FICC) і низькі темпи зростання кредитного портфеля. Крім того, в прагненні уникнути повторення фінансової кризи регулятори посилюють вимоги до достатності капіталу найбільших світових банків.

Незважаючи на те, що новий виток скорочень в банківському секторі буде не настільки масштабний, як попередній, він загрожує обійтися банкам набагато дорожче. "Це може коштувати банкам більше з однієї простої причини: частка бонусу (в загальній компенсації) зараз відносно мала порівняно з часткою окладу", - заявив Financial News партнер юридичної компанії Russell Jones&Walker Клайв Хауард. Саме культуру високих бонусів багато пов'язували з надлишковими ризиками, на які йшли співробітники банків перед кризою. В результаті бонуси потрапили під скорочення, але, щоб утримати цінні кадри, банки змушені були підвищити оклади, які у фінансовій сфері традиційно становили меншу частину загального винагороди. За оцінками експертів, оклади в банківському секторі після закінчення кризи виросли на 30-80%.