ua en ru

Світовий попит на золото впав до рекордного мінімуму за 10 років, - Reuters

Світовий попит на золото впав до рекордного мінімуму за 10 років, - Reuters Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Інвестори перестали вважати золото найприбутковішим активом

Попит на золото в першому кварталі 2018 року був мінімальним для цього періоду за останнє десятиліття. Такі дані оприлюднила Всесвітня рада по золоту (World Gold Council, WGC, повідомляє Reuters.

За даними WGC, глобальний попит у січні-березні знизився на 7% до попереднього року до 973,5 тонни, що є мінімумом для цього періоду з 2008 року.

Експерти пов'язують стагнацію попиту на дорогоцінний метал з відносною стабільністю цін, що трималися в самому вузькому квартальному діапазоні більш ніж за десятиліття. Основний спад попиту припав на інвестиційний сегмент, де споживання злитків і монет впало на 15%, а приплив металу в біржові індексні фонди впав на дві третини в річному зіставленні.

Ювелірний попит знизився на 1%. На другому за величиною у світі ринку - в Індії - продажу ювелірних виробів впали на 12% нижче 88 тонн.

У WGC вважають, що така динаміка обумовлена також очікуванням інвесторів підвищення облікових ставок Федеральною резервною системою США, тому бізнесмени перестали вважати золото найприбутковішим активом і почали шукати більш вигідні вкладення.

Нагадаємо, ціни на золото опустилися до мінімальних значень за два тижні (наприкінці квітня) на тлі посилення американського долара після публікації даних про зростання прибутковості державних облігацій США і зниження глобальних політичних побоювань.