ua en ru

Світовий геополітичний центр зміщується з Заходу на Схід, - Медведчук

Підписання "Газпромом" і китайською компанією CNPC договору про постачання російського газу в Китай на суму 400 млрд дол. підтверджує, що геополітичний центр зміщується в Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Політик зазначив, що стрімкий розвиток країн БРІКС і тісне співробітництво РФ c Китаєм не може не турбувати Захід.

"В країнах БРІКС (об'єднання Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південно-Африканської Республіки) проживає близько 45% населення планети, яке забезпечує 28% світового ВВП. БРІКС є найбільш динамічним об'єднанням, економічний розрив між яким і G7 впевнено скорочується", - нагадав Медведчук.

Лідер руху наголосив, що в 2015 році країни БРІКС планують створити "пул валютних резервів" для заміни МВФ, і Банк розвитку як альтернативу Всесвітнього банку. Росія і Китай вже чотири рази ветували резолюцію Ради Безпеки ООН по сирійському питанню.

Крім того, вони запропонували реформувати раду Безпеки ООН і зробити Індію, Бразилію та Південно-Африканську Республіку його постійними членами. "Для Заходу це абсолютно неприйнятно: після такої реформи ООН доведеться назавжди забути про втручання у внутрішні справи незалежних держав під виглядом миротворчих операцій", - підкреслив Медведчук.

Політик нагадав слова політичного оглядача Аллена Роланда щодо "демонізації" Вашингтоном Росії, і використання ним України в своїх геополітичних іграх. "США намагаються зберегти статус наддержави і активно борються з альтернативними фінансовими і економічними центрами, які можуть зруйнувати їхню політичну і фінансову гегемонію. Проте зробити це в нинішніх умовах не представляється можливим", - зазначив лідер "Українського вибору".

Медведчук упевнений, що в результаті "геополітичного зсуву" в XXI столітті економічним центром стане Схід, а не Захід, тому Україна повинна керуватись суто економічними пріоритетами і вибрати те об'єднання, яке забезпечить їй незалежність, стабільність і перспективу розвитку.