ua en ru

Світове виробництво зерна в 2013 р. може вирости на 8,4 %, до рекордних 2,5 млрд тонн, - FАО

Світове виробництва зерна, включаючи рис, за підсумками 2013 може вирости на 8,4% порівняно з минулим роком, і скласти рекордні 2,5 млрд т. Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської ООН (FАО).

Світове зростання виробництва пшениці складе 7,8%, фуражного зерна - 12 %, рису - 1 %. Прогноз відображає коригування оціночних показників виробництва кукурудзи в США, Росії та Україні, які були підтверджені у зв'язку завершенням збиральної кампанії.

Попередні прогнози FАО щодо озимої пшениці, засіяної в Північній півкулі під урожай 2014 р., в основному позитивні.

Згідно з прогнозами, загальносвітові запаси зернових на кінець сільськогосподарського сезону 2014 р. сягнуть 572 млн т, що на 13,4 % (майже на 68 млн т) більше порівняно з рівнем минулого сезону.

FАО попереджає, що, незважаючи на зростання світового виробництва зернових, ситуація з продовольчою безпекою в деяких країнах Африки та Азії буде погіршуватися. Так, в Чаді, Малі, Мавританії, Нігері і Сенегалі врожаї і пасовища постраждали в 2013 р. внаслідок запізнілого сезону сівби і занадто раннього припинення опадів. Ситуація може привести до ослаблення продовольчої безпеки та зростанню кількості голодуючих , зазначили в організації.

Крім того, продовжуються заворушення в Сирії та Ємені призвели до того, що 10,5 млн людей потребують термінової продовольчої допомоги. Складна ситуація склалася і на Філіппінах, де 14 млн людей постраждали в результаті тайфуну «Хайян».