ua en ru

Світова економіка щорічно споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж їх може відтворити планета, - WWF

Зростання населення і споживання провокує використання у півтора рази більше природних ресурсів щорічно, ніж планета встигає відтворювати, говориться в доповіді "Жива планета-2012" Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). Ситуація в Україні не така сумна - країна займає середню позицію по рівню споживання ресурсів біосфери. При цьому експерти впевнені, що впровадження "зеленої політики" управління підприємствами здатне не тільки поліпшити імідж бізнесу, але має і фінансові переваги. Про це пише "Комерсант-Україна".

Світова економіка щорічно споживає в 1,5 разу більше ресурсів, ніж їх може відтворити планета за цей же період, констатують експерти WWF і Лондонського зоологічного співтовариства в доповіді "Жива планета-2012". Дослідники, зокрема, проаналізували стан 2688 видів тварин, підрахувавши індекс живої планети. З цих даних виходить, що з 1970 по 2008 роки глобальна біорізноманітність знизилася на 30%, а біорізноманітність тропіків - на 60%. Одночасно з цим споживання природних ресурсів людством з 1966 року подвоїлося. "Якщо економічний розвиток йтиме за таким же сценарієм, як зараз, до 2030 року нам не вистачатиме ресурсів навіть двох планет", - говориться в звіті.

Доповідь WWF аналізує "екологічний слід" різних країн - споживання ними ресурсів і послуг біосфери, співвіднесених зі здатністю планети до їх відтворення. У число країн з найвищим екологічним слідом на душу населення входять Катар, Кувейт, ОАЕ, Данія, США, Бельгія, Австралія, Канада, Голландія і Ірландія. "Якби всі споживали на рівні середнього жителя США, для відновлення природних ресурсів, що щорічно витрачаються людством, знадобилися б чотири Землі", - упевнені в WWF. Україна показує досить непоганий результат по "екологічному сліду", займаючи 51-е місце (між Чилі і Лівією) серед 121 країни. Виходячи з аналізу чисельності населення, а також площі різних типів земель, з'ясувалося, що українець споживає ресурси, вироблювані на 3,19 га. Це менше, ніж в Росії (4,4 га), ЄС (4,72 га) і США (7,19 га). "В порівнянні з минулим роком продуктивність країни виросла, але це брехливий показник, оскільки кількість населення зменшилася", - відзначає менеджер по зв'язках з громадськістю WWF в Україні Катерина Куракіна.