ua en ru

Миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за сценарієм РФ, - Порошенко

Миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за сценарієм РФ, - Порошенко Фото: Петро Порошенко і Джастін Трюдо

Порошенко заявив, що на початку агресії РФ Канада вже надавала підтримку Україні

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна зацікавлена в отриманні канадського досвіду миротворчих операцій і запевнив, що миротворча місія ООН на Донбасі не буде здійснюватися за сценарієм РФ. Про це йдеться в повідомленні на сайті глави держави.

"Ми дуже зацікавлені в досвіді миротворчої діяльності Канади. Я вірю, що миротворча операція ООН стане реальним проривом у мирному врегулюванні. В цьому питанні досвід і поради наших канадських друзів були б для нас дуже корисні", - заявив Порошенко під час зустрічі з Джастіном Трюдо.

Порошенко повідомив, що унікальний досвід Канади у здійсненні миротворчих операцій також обговорювався під час зустрічі. Президент нагадав, що Україна виступила з ініціативою миротворчої місії ООН ще в 2015 році.

Він переконаний, що введення миротворчої місії ООН на Донбасі має бути ініційоване не тільки нашою державою, але й усіма країнами, які підтримують Україну у боротьбі за незалежність, за відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

"Зараз я вважаю, що у нас є унікальний шанс. Звичайно, це не буде російський сценарій. Миротворча місія повинна бути під мандатом ООН і розташовуватися на всій території Донбасу - до кордонів між Росією і Україною, щоб не дозволяти російським військам з озброєнням проходити до окупованих територій. І, звичайно, ми будемо вітати збільшення ролі наших партнерів у цьому питанні", - підкреслив Петро Порошенко.

Петро Порошенко також нагадав, що на початку агресії Росії Канада вже надавала підтримку Україні.

"Що стосується миротворчих операцій, я хотів би нагадати всьому світу: більше 400 українців беруть участь у миротворчих операціях. Зараз важкі часи - нам потрібні миротворці в Україні. І це повинно виконуватися в рамках стандартів ООН і я впевнений, що це буде найкоротшим шляхом для встановлення миру на українській землі", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, раніше премьер-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Канада залишиться назавжди з Україною в боротьбі з незаконною агресією РФ.