ua en ru

МінЖКГ України затвердило кодекс професійної етики у сфері поховання.

Міністерство з питань житлово-комунального господарства (МінЖКГ) затвердило кодекс професійної етики у сфері поховання. Текст наказу, розроблений відповідно до вимог закону "Про поховання та похоронну справу", опублікований на сайті МінЖКГ.

Документ зобов'язує співробітників ритуальних служб надавати послуги, враховуючи віросповідання сім'ї покійного, шанобливо відноситися до похоронних звичаїв і традицій різних релігій, а також "підвищувати професійну компетентність кадрів". Кодекс також вимагає формувати і дотримувати етичні правила в колективі, "запобігати проявам негативних звичок і рис характеру" співробітників ритуальних служб. Крім того, у зв'язку із специфікою похоронної справи кодекс рекомендує компаніям уникати прямої реклами своїх послуг.

У документі також перераховані морально-етичні принципи професійної діяльності в даній сфері. Зокрема, спілкуючись з членами сім'ї покійного, співробітники ритуальних служб зобов'язані "стежити за своїми словами, мімікою і жестами" і мати охайний зовнішній вигляд. Так, розпорядникам похоронів слід носити діловий костюм чорного або темного кольору, а персоналу - відповідний спецодяг. Працівникам похоронної справи рекомендується не допускати ситуацій, що ведуть до конфлікту інтересів, наприклад отримувати гроші, подарунки або іншу винагороду, передавану з метою "вплинути на хід виконання службових обов'язків". Знання положень кодексу перевірятиметься під час відповідної атестації.