ua en ru

МОЗ займається люстрацією всього фармринку, - юрист

Ініційований Міністерством охорони здоров'я України процес люстрації переходить в "полювання на відьом" і загрожує всьому фармацевтичному ринку. Про це у своїй статті пише юрист Віталій Пашков.

На думку автора, непрофесійні і хаотичні дії нового керівництва МОЗ ускладнюють роботу фармацевтичного ринку країни. Мова йде і про кадрову політику, і про нормативне забезпечення роботи ринку. Зокрема, юрист вказує на неправомірне скасування Керівництва з належної практики дистрибуції ліків, яке відбулося, незважаючи на наявність експертних висновків поважних наукових установ і окремих вчених-правознавців.

"Я особисто знайомий з юридично безграмотним прес-релізом МОЗ про причини скасування Керівництва. Зазначені формулювання точнісінько скопійовані з формулювання про скасування настанови "Лікарські засоби. Належна практика просування" (наказ МОЗ від 09.10.2013 р. № 870)", - розповідає автор.

На його думку, новий керівник МОЗ, критикуючи свою попередницю на цій посаді, фактично продовжує її політику. Адже рішення про скасування європейських стандартів з дистрибуції ліків загрожує виключенням Держлікслужби україни як органу державного контролю - зі складу міжнародної Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій.

"Відбувається люстрація всього, що стосується й інститутів фармринку, та його посадових осіб, і нормативної бази, яка допомогла відповідному регуляторному органу стати членом Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій PIC/S", - вважає Пашков.

Він переконаний, що необхідно зберегти нормативні документи, завдяки яким регуляторні органи стали членами міжнародних організацій.

Адже це свідчить про те, що Україна стала на європейський шлях розвитку в питаннях фармацевтичного ринку, торгівлі ліками та контролю їх якості. Розробка і прийняття міжнародних стандартів GMP, GDP у вигляді посібників, тобто нормативно-технічних документів, тривала роками. При цьому більшість з досягнутих напрацювань сьогодні руйнується", - вважає Пашков.

Він також нагадує, що на останньому брифінгу міністра охорони здоров'я Олега Мусія були висловлені претензії до Держлікслужби, судячи з яких цей орган розглядається як кандидат на розформування. Віталій Пашков нагадує, що Держлікслужба підпорядковується прем'єр-міністру України, і саме він приймає рішення про зняття її керівників з посад.