ua en ru

МОЗ просить Кабмін заборонити поставки ліків російського виробництва

МОЗ просить Кабмін заборонити поставки ліків російського виробництва Фото: Уляна Супрун

РФ втратить до 30 млн доларів через цю заборону

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун звернулася до Кабінету міністрів України із пропозицією зупинити поставки російських ліків на український ринок. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Подвійних стандартів бути не повинно: країна, що розв’язала війну проти українського народу, не має права заробляти на нашому лікуванні", - зазначається у повідомленні.

При цьому у МОЗ роз’яснюють, що у випадку заборони російські ліки не будуть реєструвати чи перереєстровувати в Україні, оскільки існує об’єктивна причина неможливості підтвердження дотримання умов належної виробничої практики на фармацевтичних заводах, розміщених на території РФ.

У міністерстві наголошують, що МОЗ не планує зупинити все постачання в одну мить. Спочатку буде забезпечено присутність аналогів на ринку, особливо це стосується препаратів, зникнення яких наразі може бути проблемним для пацієнтів та лікарів.

Відомство також поінформувало, що Російська Федерація втратить до 30 млн доларів через цю заборону.

Разом із тим МОЗ звертається до українських та іноземних виробників виводити на ринок якісні замінники для препаратів російського виробництва.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я ініціювало заборону на продаж в Україні 250 найменувань ліків російського виробництва.