ua en ru

МОЗ закликало Нацполіцію та ГПУ розслідувати злочини екс-ректора НМУ Амосової

МОЗ закликало Нацполіцію та ГПУ розслідувати злочини екс-ректора НМУ Амосової Фото: Катерина Амосова (facebook.com-NMUscience)

Міністерство вважає рішення суду про поновлення Амосової на посаді ректора НМУ незаконним

Міністерство охорони здоров'я України звертається до Національної поліції та Генеральної прокуратури України (ГПУ) з вимогою розслідування низки злочинів екс-ректора Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Катерини Амосової. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ.

Як зазначається, міністерство вживатиме всіх необхідних заходів у межах закону для припинення злочинної діяльності екс-адміністрації закладу.

"МОЗ України вважає рішення Печерського суду міста Києва від 20 вересня 2018 року щодо поновлення Катерини Амосової на посаді ректора Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця незаконним", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві заявили, що Печерський суд у особі судді Віталія Писанця у черговий раз приймає рішення на підтримку скомпрометованої численними звинуваченнями в корупції екс-очільниці одного з найбільших медуніверситетів України.

"Це рішення прийняте з абсолютним ігноруванням усіх належних процедур. МОЗ України вважає ставлення судді В. Писанця зухвалим та упередженим - суд відхилив усі клопотання міністерства щодо залучення свідків, доказів та третіх осіб, а також не забезпечив належне інформування МОЗ України як сторони у справі та затягував із переданням справи до апеляційного суду", - відзначили у відомстві і додали, що поновлюючи на посаді Катерину Амосову, суд водночас обмежує можливості МОЗ як засновника керувати закладом та ставить під загрозу конституційні права громадян на освіту.

Окрім того, як зазначається, одразу після винесення рішення суду, Амосова вже почала видавати "накази" про власне поновлення на посаді ректора НМУ.

"Юридично вона не має для цього жодних повноважень - до відновлення трудових відносин з МОЗ України у встановленому порядку Катерина Амосова не є керівником НМУ", - пояснюють у МОЗ.

Подібні дії з боку екс-ректора, яку МОЗ України звільнив з посади у квітні 2018 року, міністерство розцінює як рейдерське захоплення державного університету.

Натомість, у міністерстві зазначили, що наразі керівником НМУ ім. О.О. Богомольця є Олександр Науменко, якого МОЗ України наказом від 7 вересня 2018 року визнало в.о. ректора.

Ярослав Цехмістер, який до 20 вересня, не маючи жодних для цього підстав, називав себе "в.о. ректора", був звільнений з посади першого проректора 4 вересня 2018 року.

Зазначимо, МОЗ достроково розірвало контракт з ректором НМУ Амосовою у квітні 2018 року.

20 вересня суд поновив Амосову на посаді ректора медуніверситету ім. Богомольця.

В свою чергу МОЗ заявляли, що планують оскаржити рішення Печерського райсуду Києва щодо поновлення Катерини Амосової на посаді ректора Національного медуніверситету ім. Богомольця.