ua en ru

МОЗ вжило заходів з викорінення корупції у тендерах із закупівлі медпрепаратів, - Аніщенко

Нове керівництво МОЗ зробило декілька кроків, які мають викорінити корупцію в тендерах із закупівлі медпрепаратів. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко.

"По-перше, торги відбудуться на початку року. По-друге, ухвалено систему реєстрації ціни, тобто тепер ми визначатимемо ціни на торгах на основі аналізу цін безпосередньо виробників ліків. По-третє, ми подали пропозицію, щоб закупівля ліків проходила за спеціальною процедурою, щоб контракти можна було укладати не річні, а довгострокові. Тільки довгострокові контракти дозволять нам значно оптимізувати ціни й уникнути перебоїв із закупівлею та постачанням препаратів. По-четверте, ми залучили до вирішення проблеми держзакупівель широке коло експертів, представників громадських організацій, що різко підвищує прозорість роботи і її якість. По-п'яте, ми склали науково обґрунтований план усіх конче потрібних пацієнтам різновидів ліків. Крім того, ми проводимо політику імпортозаміщення, шукаємо вітчизняні аналоги, ширше можемо маневрувати при закупівлях на ринку. Таким чином, систему держзакупівель радикально змінено, і це, безперечно, дасть результати", - пообіцяв міністр.

Нагадаємо, що в Україні до сьогоднішнього дня залишається напруженою ситуація із закупівлею деяких ліків через те, що при попередньому міністрі охорони здоров'я тендери не проводилися понад півроку.