ua en ru

МОЗ планує імунізацію дітей проти поліомієліту у три тури

МОЗ планує імунізацію дітей проти поліомієліту у три тури Фото: Ігор Перегінець

Під час третього раунду планується імунізувати дітей до 10 років

Міністерство охорони здоров'я України планує проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням оральної полівакцини (ОПВ) для всіх дітей молодше шести років незалежно від того, чи були вони імунізовані від поліомієліту до цього. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, повідомили у прес-службі МОЗ.

За словами Перегінця, у третьому раунді планується імунізувати дітей до 10 років.

"На сьогоднішній день не виявлено нових випадків поліомієліту в Україні, однак ситуація залишається небезпечною. Незважаючи на те, що кількість мутацій вірусу, який було виявлено в дітей у Закарпатській області, показує, що даний вірус міг циркулювати в Україні протягом останніх 2-х років і через низький рівень імунізації від поліомієліту, ми маємо вживати кардинальні і дуже оперативні заходи, щоб протидіяти поширенню захворювання. Наголошую, що це вже не рутинна імунізація, це реакція на спалах", - зазначив заступник голови МОЗ.

Як зазначив Перегінець, перший раунд буде проводитися поетапно: із Закарпатської обл. та прилеглих до неї Львівської, Івано-Франківської областей протягом двох тижнів має бути охоплена вся Україна, при цьому імунізація має бути спрямована на покриття 95% дітей.

За словами заступника глави МОЗ, вакцину отримають всі регіональні управління охорони здоров'я. Крім того, затверджено план екстреної імунізації з роз'ясненнями, щоб мати засоби і повну інформацію для проведення необхідних заходів у боротьбі з поліомієлітом в Україні.

"Вакцина, яка зараз знаходиться на складах ДП "Укрвакцина" МОЗ України, має бути розвезена в регіони вже з наступного тижня. Однак до тих пір, поки вона потрапить до медичних установ, ми нагадуємо - регіони мають ще 60 тис. доз залишків вакцини проти поліомієліту, які можна і потрібно використовувати", - наголосив Перегінець.

Нагадаємо, вакцинація проти поліомієліту буде безкоштовною.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила спалах поліомієліту в Україні.