ua en ru

МОЗ має розібратися з саботажем медичної реформи, - Розенко

МОЗ має розібратися з саботажем медичної реформи, - Розенко Фото: Павло Розенко (РБК-Україна)

Кожна спроба перешкоджати медичної реформи може каратися звільненням

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) та голови обласних державних адміністрацій (ОДА) повинні швидко реагувати на затримку реформ. Про це заявил віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко в ході селекторної наради.

Зокрема, він заявив, що необхідно карати за будь саботаж медичної реформи.

"Вимагаю від МОЗ та ОДА жорсткої реакції на саботаж медичної реформи. На кожен факт створення штучних перешкод для налагодження системи повинна бути миттєва реакція, кого б це не стосувалося, - або чиновника будь-якого рівня або головного лікаря, аж до звільнення. Якщо людина не може забезпечити швидкого впровадження реформи, значить він працює не на своєму місці", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Також Розенко звернувся до керівництва Міністерства охорони здоров'я та голів обласних державних адміністрацій з вимогою забезпечити ефективне впровадження медичної реформи на всіх рівнях.

Він назвав неприпустимою ситуацію, коли лікарі на місцях не обізнані з впровадження медичної реформи.

"Багато скарг на те, що лікарі на місцях не обізнані з впровадження медичної реформи. Це неприпустимо. Прошу негайно прийняти необхідні заходи для усунення цих фактів", - підкреслив він, звертаючись до представників МОЗ та департаментів охорони здоров'я ОДА.

Віце-прем'єр-міністр доручив керівництву Моз спільно з органами місцевої влади провести масштабну роз'яснювальну роботу щодо впровадження мед реформи в кожній області.

"Ваші робочі кабінети на кілька місяців потрібно перенести в області та організувати потужну роз'яснювальну роботу в кожній області. Нам дуже важливо зрозуміти системні проблеми на старті і швидко їх вирішити", - сказав він.

Він також закликав громадян повідомляти про проблеми, які виникають під час вибору лікаря або підписання декларації на урядову "гарячу лінію" за безкоштовним номером 15-45. "Особливо зараз, в перші місяці, нам дуже важливо налагодити ефективний зв'язок з громадянами, щоб система своєчасно і в повному обсязі запрацювала. ", - наголосив Розенко.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, українці підписали 304 тис. договорів в рамках кампанії "Лікар для кожної сім'ї".