ua en ru

МОЗ має "гнатися" не за цифрами, а за людськими життями, - Алла Шлапак

МОЗ має "гнатися" не за цифрами, а за людськими життями, - Алла Шлапак Фото: Алла Шлапак

Депутат Київради Алла Шлапак вважає економічно необґрунтованою реформу МОЗ

Міністерство охорони здоров'я України повинно "гнатися" не за цифрами, а за людськими життями. Про це в ході круглого столу заявила лідер громадського руху "Соціальна справедливість", депутат Київради Алла Шлапак.

Зокрема, за її словами, економічно необґрунтована, непродумана реформа МОЗ, покликана компенсувати аптекам вартість ліків для сердечників, діабетиків і хворих іншими тяжкими патологіями, може обернутися незворотними наслідками.

Шлапак переконана, що в Україні зникнуть якісні та дієві препарати, натомість українцям нав'яжуть дешеві і неефективні ліки, що може привевести до загибелі сотень тисяч людей.

МОЗ розробило проект постанови уряду про запровадження механізму реімбурсації – здешевлення вартості життєво важливих медикаментів для деяких категорій хворих. Документ планується ввести в дію з 1 квітня 2017 року.

Як повідомлялось, список МОЗ складається з 260 позицій ліків від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших важких патологій. Планується, що хворим будуть повертати частину вартості або повну вартість ліків.

Шлапак вневнена, що незважаючи на очевидну актуальність, дії МОЗ можна назвати злочинними. На її думку, список не відображає повного переліку життєво важливих препаратів, вводить граничні максимальні ціни, в які не вписуються навіть вітчизняні виробники, не кажучи вже про закордонні компанії, а головне – в Україні буде заборонено продаж тих препаратів, які не увійшли у список МОЗ.

"Мова йде про дуже невелику кількість препаратів, на які можуть знизити ціну таким насильницьким чином і, відповідно, дозволити продаж в Україні. Але які будуть наслідки? Чи зможуть ці препарати забезпечити всі потреби в лікуванні хворих? Чи вистачить виділених 500 млн грн для покриття цих потреб? Глибоко сумніваюся. Все призведе до того, що замість ефективних ліків, які зникнуть в Україні, хворим нав'яжуть препарати з найнижчого цінового сегмента, якість і ефективність яких вельми сумнівні. Більш того, у списку МОЗ відсутні багато позиції життєво важливих препаратів, яким не передбачено в списку альтернативи. Це може призвести до загибелі пацієнтів", - заявила політик.

Крім того, вона вважає, що така реформа суттєво вдарить і по джерелу валютних надходжень в країну, так як зарубіжні компанії не стануть працювати "собі в мінус", поставляючи в Україну свої препарати за встановленими Кабміном цінами.

"На ринку вітчизняної фармацевтики 60% - це іноземні препарати і 40% - продукція національних компаній. Іноземні постачальники беруть участь у формуванні валютного резерву країни. І після блокади на Сході, ставити хрест ще на цьому валютному джерелі, є просто злочином. МОЗ, крім електронних обговорень, в яких беруть участь кремлівські боти, не спілкується з профільними асоціаціями, асоціаціями пацієнтів, Міністерством економіки та Міністерством фінансів, які зобов'язані робити економічні прогнози, як на близьку, так і далеку перспективи такої реформи", - констатувала Шлапак.

Нагадаємо, згідно з даними МОЗ, щорічно в Україні у більш ніж 40 тис. осіб відбувається інфаркт міокарда.