ua en ru

У Мін'юсті пообіцяли захистити СЗЕЛ

У Мін'юсті пообіцяли захистити СЗЕЛ Фото: Мін'юст

Профільна комісія розгляне скаргу власників заводу

Директор департаменту державної реєстрації та нотаріату Мін'юсту Віталій Гайдук дасть доручення службам Комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації (Антирейдерської комісії) розглянути найближчим часом скаргу законних власників Сватівського заводу експериментального лиття (СЗЕЛ), який протягом півроку зазнає рейдерських атак. Про це Гайдук заявив на прес-конференції в п'ятницю, 27 січня, повідомляє прес-служба підприємства.

"Як секретар комісії я дам доручення відповідному відділу для підготовки до розгляду цих скарг, і ми запросимо вас як представника підприємства на засідання комісії, яка буде розглядати це питання", - сказав він, відповідаючи на питання директора підприємства Сергія Івченка про те, що скарги в Мін'юсті не розглядаються за формальними приводами.

За словами Івченка, у перший раз, коли компанія зверталася до Мін'юсту зі скаргою на незаконні реєстраційні дії, Антирейдерська комісія це прохання задовольнила і скасувала незаконні дії нотаріусів.

"Вдруге був поданий аналогічний пакет документів по цих і ряду інших підприємств, які зазнали рейдерської атаки. Але тим не менше, напередодні антирейдерського закону наші скарги не були задоволені, нібито не було ознак рейдерського захоплення", - заявив Івченко.

За його словами, незважаючи на те, що після першої скарги на корпоративні права було накладено арешт відразу після першого скасування реєстраційних дій, це не зупинило нотаріусів від протизаконних дій.

"На одну добу приватний нотаріус у Київській області зняв арешт, не маючи навіть постанови в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. А інший нотаріус використовував довіреність, термін дії якої вже завершилися, а також договір купівлі-продажу, в який повинні були бути, але не були внесені зміни протягом 30 днів, а вносилися пізніше. Комісія при Мін'юсті цих порушень не помітила. Ми подали скаргу повторно, але вона досі не розглядається. Є ризик відмови з формальних причин. Оскільки законний власник Сергій Білогородський за заявою організатора рейдерських атак був закритий в СІЗО і не міг оперативно захищати свої активи", - пояснив Івченко.

За даними прес-служби, Гайдук пообіцяв дати відповідні доручення для прискорення розгляду скарги Сватівського заводу, а також висловив думку, що участь у роботі Антирейдерської комісії представників Європейської бізнес асоціації дозволить посилити контроль над діями чиновників Мін'юсту.

«Якщо представники Мін'юсту почнуть дії щодо ігнорування бізнесу, то неурядова організація не дасть цьому статися і приведе всіх до тями», - заявив Гайдук.

Зазначається, що Івченко розповів журналістам, що це вже не перше звернення підприємства до Мін'юсту, зокрема, особисто обіцяв розібратися в ситуації профільний заступник міністра Павло Мороз. Однак, за даними заводу, досі скарги підприємства не розглядалися.

«Нам було відмовлено з формальної причини, що вони нібито не бачать підстав для скасування реєстраційних рішень. Для нас це було шоком. Ми знову подали заявку, сподіваємося на об'єктивне розгляд нашої скарги. Тому що дуже грубо відпрацювали рейдери в підробці документів і не помітити шахрайства в даній схемі просто неможливо. Сподіваємося на прозорість розгляду нашої скарги, після введення в комісію бізнес-асоціацій», — сказав директор.

Як повідомляли ЗМІ, раніше працівники заводу пікетували будівлю уряду України з вимогою втрутитися в ситуацію, яка склалася навколо заводу. «28.12.2016 року на територію заводу зайшли невідомі в балаклаві і камуфльованому одязі і здійснили захоплення заводу... Потім з молодиками приїхали люди, які назвали себе новими власниками заводу», - говорилося у зверненні мітингувальників.

Все це супроводжувалося внесенням в установчі документи змін про власників і директора, а також зміною юридичної адреси заводу.

Згідно з даними прес-служби підприємства, депутат Донецької обласної ради, бізнесмен Сергій Білогородський звернувся з відкритим листом до заступника генпрокурора Дмитра Сторожука, щоб він "наклав арешт" на його підприємства (Сватівський завод, "Голден Сідс", "Спілка заводів важкого машинобудування", "Приватна Охорона", "Агрофірма "Маяки" і "Рай-Олександрівський елеватор"), поки він перебуває під слідством за звинуваченням у пособництві тероризму. Також, за інформацією прес-служби, у зверненні він просив міністра юстиції Мороза, який очолює Антирейдерську комісію, повернути компанії у його власність, оскільки всі підприємства зазнали рейдерської атаки.