ua en ru

Мін'юст не може впливати на добір суддів нового Верховного суду, - Пєтухов

Мін'юст не може впливати на добір суддів нового Верховного суду, - Пєтухов Фото: Верховний суд України

У Мін'юсті закликали до прозорості конкурсу з добору кандидатів до ВСУ

Міністерство юстиції не може впливати на процес добору суддів нового Верховного суду, який зараз проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів україни (ВККСУ). Про це сьогодні під час круглого столу заявив заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов, передає кореспондент РБК-Україна.

"На нашу думку, очевидно, люди, які не можуть пояснити свій стан або виносили очевидно неправосудні рішення, не повинні бути в новому Верховному суді. У той же час тільки ВККСУ може дати оцінку відповідним фактам і прийняти рішення", - заявив Півнів.

Заступник міністра закликав ВККСУ проводити конкурс на посади Верховний суд максимально прозоро і публікувати дані про кандидатів.

26 травня відбулися останні співбесіди з кандидатами на посади суддів нового Верховного суду. В результаті відбору Громадська рада чесноти зробила висновок про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики по 140 з 381 кандидата. За інформацією ГРД, ВККСУ може проголосувати за подолання висновків Ради на засіданні у пленарному складі, яке заплановане на 6 червня.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції може офіційно звернутися до ВККСУ з вимогою оприлюднити бали за результатами співбесід з кандидатами на посади суддів нового Верховного суду.