ua en ru

Мін’юст у I півріччі 2013 р. зареєстрував 1102 нормативно-правові акти

Міністерство юстиції I півріччі 2013 р. зареєструвало 1102 нормативно-правові акти із 1250, поданих суб'єктами нормотворення на державну реєстрацію. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Найбільше нормативно-правових актів на державну реєстрацію надали: Міністерство охорони здоров'я (131), Міністерство фінансів (91), Міністерство внутрішніх справ (84), Міністерство аграрної політики та продовольства (76).

"Питання якості нормативно-правових актів, що подаються суб'єктами нормотворення на державну реєстрацію до органів юстиції, лишається актуальним, оскільки окремі суб'єкти приймають їх із порушенням законодавства (переважно йдеться про перевищення компетенції та відсутність узгодження із відповідними органами). Так, за I півріччя 2013 р. за результатами проведених правових експертиз нормативно-правових актів Міністерством юстиції попереджено прийняття 95 незаконних правових норм, територіальними органами Міністерства юстиції - 361", - йдеться в повідомленні.

Міністерство зазначає, що найчастіше підстави для відмови в реєстрації були такі:
- акт видано з порушенням вимог законодавства та без урахування практики Європейського суду з прав людини;
- акт не узгоджено із відповідними органами та не повідомлено про позицію уповноваженого представника від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та уповноваженого представника від всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, коли йдеться про нормативно-правовий акт, що стосується соціально-трудової сфери.

94 нормативно-правові акти було повернуто Мін'юстом у I півріччі без державної реєстрації для доопрацювання (8% від загальної кількості поданих на державну реєстрацію).