ua en ru

Мін'юст свідомо затягує перевірку діяльності розпорядника майна "Сумихімпрому", - експерт

Всупереч дорученням Міністерства юстиції України головне управління юстиції м. Києва затягує проведення перевірки діяльності розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Романа Марченка. Про це заявив голова громадської організації "Контроль народного майна", член громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України Олександр Щербань.

При цьому він не виключає ймовірність навмисного затягування перевірки діяльності розпорядника майна "Сумихімпром", що може бути вигідно Дмитру Фірташу та Сергію Льовочкіну, афілійовані з якими підприємства продовжують керувати процесом банкрутства "Сумихімпрому", незважаючи на те, що майже 100% акцій цього виробника титанової сировини перебуває в державній власності.

"Члени громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України звернулися до Міністерства юстиції з вимогою перевірити діяльність розпорядника майна "Сумихімпром" Романа Марченка. Підставою для перевірки його діяльності є численні факти, що свідчать про приховування Марченком ознак штучного банкрутства ПАТ "Сумихімпром". А також факти, що вказують на сприяння Марченком затягування підготовки плану санації підприємства, відсутність якого станом на даний момент є юридичною підставою для ліквідації унікального титаново-хімічного виробництва. Як відомо, в силу аналогічних причин з вимогою про проведення перевірки діяльності розпорядника майна "Сумихімпром" Марченко в Міністерство юстиції звернувся і Фонд державного майна", - повідомив Щербань.

Він зазначив, що листом від 4 вересня заступник міністра юстиції Бондарчук повідомив, що Мін'юст доручив головному управлінню юстиції м. Києва провести перевірку діяльності розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Марченка. 11 вересня відповідне звернення в головне управління юстиції в Києві надійшло від членів громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України. А 2 жовтня громадська робоча група з вирішення проблемних питань титанової галузі України звернулася до Мін'юсту з новою скаргою на дії розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Марченка.

"На цей раз мова йшла про перешкоджання з боку Марченко діями підрозділів Мін'юсту Сумської області в підготовці висновків про наявність ознак доведення ПАТ "Сумихімпром" до банкрутства і ряду інших незаконних дій Марченко під час банкрутства цього стратегічного для економіки України підприємства. Зауважу, що органами прокуратури відкрито кримінальне провадження за фактами нанесення збитків "Сумихімпром" в результаті завідомо збиткових угод. Саме для розслідування даної кримінальної справи необхідна інформація, надання якої перешкоджає Марченко. Причому, свідомо перешкоджає в порушення низки відповідних законодавчих актів", - вважає член громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України Щербань.

У світлі вищевикладеного, зазначає Щербань, викликає, щонайменше, подив те, що перевірка діяльності Марченко в якості розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" головним управлінням юстиції Києва досі не тільки не проводиться, але навіть не визначена дата проведення цієї перевірки.

"Затягування головним управлінням юстиції Києва перевірки діяльності розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Марченко надає йому, а також іншим причетним до банкрутства одного з найбільших в Європі виробників титанової сировини, і далі здійснювати оперативний контроль над ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій належить державі з усіма витікаючими з цього наслідками.

Маю на увазі укладання свідомо збиткових для підприємства угод, вилучення обігових коштів. Але найголовніше, дозволяє вести процедуру банкрутства ПАТ "Сумихімпром" не в напрямку відновлення платоспроможності підприємства, а до його ліквідації.

Вважаю, що затягування перевірки діяльності розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Марченко підрозділами Мін'юсту спрямована проти державних інтересів. Таким чином, є підстави вважати, що Мін'юст чи його окремі підрозділи сприяють можливої ліквідації ПАТ "Сумихімпром", свідомо або несвідомо працюють в інтересах Фірташа і Льовочкіна", - вважає голова громадської організації "Контроль народного майна".

Громадська робоча група з вирішення проблемних питань титанової галузі України 20 жовтня подала в Міністерство юстиції скаргу на неправомірне затягування перевірки діяльності розпорядника майна ПАТ "Сумихімпром" Романа Марченка, в якій просить міністра юстиції Павла Петренка взяти під особистий контроль розслідування діяльності Марченка. Члени громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України висловлюють надію на те, що Мін'юст відповідним чином відреагує на факти, викладені в даній скарзі.