ua en ru

Мін'юст РФ протягом 30 днів розгляне звернення від України про передачу політв'язнів

Мін'юст РФ протягом 30 днів розгляне звернення від України про передачу політв'язнів Фото: Олег Сенцов і Олександр Кольченко

Остаточне рішення про передачу засудженого згідно російського законодавства приймається у судовому порядку

Міністерство юстиції Російської Федерації отримало звернення від України про передачу чотирьох українців Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, засуджених громадян України, і розгляне його протягом 30 днів. Про це заявили в прес-службі Мін'юсту РФ, повідомляє ТАСС.

"Звернення Міністерства юстиції України щодо Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка надійшли до Мін'юсту Росії 10 березня по факсимільному зв'язку. Термін розгляду документів становить 30 днів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що РФ і Україна розглядають звернення про передачу 13 росіян, засуджених українськими судами до позбавлення волі для відбування покарання в Росії.

Наголошується, що питання передачі засуджених між РФ та Україною регулюються, зокрема, Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року.

"На підставі звернень, що надійшли Мін'юст витребовує з ФСВП необхідні українській стороні документи щодо зазначених засуджених, передбачені цією конвенцією. При їх надходженні документи будуть перевірені на відповідність положенням конвенції, у тому числі на наявність або відсутність підстав, що перешкоджають передачі засудженого", - повідомили в російському відомстві, зазначивши, що після цього документи будуть направлені українській стороні для розгляду по суті.

"При отриманні з Міністерства юстиції України необхідних документів, в тому числі судового рішення про визнання та виконання на території України вироку російського суду, Мін'юст РФ направить їх у ФСВП для внесення подання до суду у порядку, передбаченому КПК", - повідомили у відомстві.

Разом з тим, наголошується, що остаточне рішення про передачу засудженого згідно російського законодавства приймається у судовому порядку.

"Рішення суду, що вступило в силу, Мін'юстом Росії направляється до Мін'юсту України в якості підстави для передачі засудженого в Росії громадянина цієї держави з проханням дати доручення компетентним органам зазначеної держави узгодити питання фактичної передачі засудженого з ФСВП", - додали в Мін'юсті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції України звернулося до Росії з вимогою повернути в Україну засуджених в РФ чотирьох українців Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва.