ua en ru

Мін'юст пропонує відновлювати платоспроможність боржника шляхом відчуження і заміщення активів у процедурі санації

Міністерство юстиції України пропонує відновлювати платоспроможність боржника шляхом відчуження і заміщення активів у процедурі санації. Про це йдеться в проекті постанови Кабміну "Про затвердження порядку відчуження в процедурі санації майна боржника шляхом заміщення активів", повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Розробка проекту обумовлена ​​частиною другою статті 34 закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Зокрема, закон визначає, що цілісний майновий комплекс боржника або визначенна планом санації частина майна боржника з відповідною (пропорційною) частиною його зобов'язань (за винятком зобов'язань, що виникають з вимог конкурсних кредиторів) можуть бути відчужені шляхом їх передачі господарському товариству, яке утворюється боржником, у порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Проектом пропонується визначити процедуру здійснення заміщення активів. Зокрема, відчуження в процедурі санації майна боржника шляхом заміщення активів передбачає здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових заходів, спрямованих на перехід поточних зобов'язань до юридичної особи, яка не перебуває в процедурах банкрутства, і сприяє фінансовому оздоровленню, підвищенню ефективності виробництва, збільшенню обсягів випуску конкурентоспроможної продукції та повному або частковому задоволенню вимог кредиторів.

Передбачається, що даний механізм стане ефективним заходом відновлення платоспроможності боржника та дозволить зберегти діяльність підприємства - боржника і розрахуватися з боргами кредиторів.

Читайте також: Мін'юст встановив плату в розмірі 68 грн за пошук банками інформації про іпотеку в держреєстрі прав на нерухоме майно.