ua en ru

Мін'юст пропонує прискорити процедуру банкрутства

Міністерство юстиції України розробило законопроект, яким пропонується прискорити процедуру банкрутства, тобто через 12 місяців роботи арбітражного керуючого починати ліквідацію компанії. Відповідний проект закону "Про внесення змін до деяких законів України з питань банкрутства опублікований на офіційному сайті Мін'юсту.

Проект закону пропонує внести зміни до законів про банкрутство, якими передбачити заборону на продовження 12-місячного граничного терміну процедури банкрутства підприємства.

Крім того, Мін'юст пропонує надати можливості в разі наявності обгрунтованих сумнівів з клопотанням державного органу з питань банкрутства призначення господарським судом судової експертизи з визначення початкової вартості майна боржника."Така норма дозволить уникнути навмисного заниження початкової вартості майна боржника в процедурах банкрутства", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також пропонується заборонити припинення процедури банкрутства при оскарженні рішення про початок процедури банкрутства.
Мін'юст також запропонував уточнити визначення поняття "банкрутство": визнана господарським судом нездатність боржника відновити свою платоспроможність і погасити встановлені в порядку, визначеному цим законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування судових процедур, передбачених законом.