ua en ru

Мін'юст пропонує проводити судекспертизи за вимогою підозрюваних та засуджених осіб

Міністерство юстиції України оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 27 липня 2011 р. № 804", яким пропонується врегулювати питання надання судекспертиз за вимогою підозрюваних та засуджених осіб. Про це повідомляє прес-служба Мін'юста.

Зокрема, проектом постанови пропонується врегулювати питання надання науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції послуги з проведення судових експертиз у кримінальному провадженні на замовлення підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, їхніх захисників, законного представника, потерпілого та його представника.

Проведення таких експертиз за рахунок замовника передбачено положеннями Кримінального процесуального кодексу України від 13 квітня 2012 р. N 4651-VI та закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Кримінального процесуального кодексу України", яким вносяться зміни до закону України "Про судову експертизу", зокрема до статті 15.

Як зазначили в Мін'юсті, прийняття проекту постанови сприятиме упорядкуванню переліку платних послуг на чітко визначених правових засадах та дозволить реалізувати право осіб, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI, на проведення у кримінальному провадженні судових експертиз, обстежень і досліджень.

Нагадаємо, наприкінці травня Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров'я спільним наказом затвердили порядок взаємодії Державної пенітенціарної служби України із закладами охорони здоров'я з питань надання медичної допомоги засудженим, згідно з яким засуджена особа має право на вільний вибір лікаря.