ua en ru

Мін'юст попросив ВККСУ перевірити всіх суддів Окружного адмінсуду Києва з-за відмови від справи про заборону КПУ

Міністерство юстиції України звернулося до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з ініціативою проведення перевірки діяльності всіх суддів Окружного адміністративного суду Києва у зв'язку з відмовою суддів розглядати справу про заборону Комуністичної партії України. Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Те, що весь склад Окружного адміністративного суду Києва всупереч Конституції і законам України способом, не передбаченим процесуальним законом, відмовилися від своїх посадових і конституційних обов'язків вершити правосуддя, дає підстави вважати, що вони порушили присягу. З цього приводу Міністерство юстиції України ініціює перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про проведення перевірки, надання юридичної оцінки вищевказаних дій суддів Окружного адміністративного суду Києва на предмет наявності підстав для їх звільнення із займаних посад. Відповідні подання мною підготовлені і направлені",- заявив Петренко.

За його словами, судді відмовилися розглядати справу про заборону КПУ порушили чинне законодавство України. Міністр зазначив, що чинне законодавство не передбачає колективних заяв про самовідвід суддів, які не є учасниками процесу. Також законодавство не передбачає можливість, щоб один суддя оголосив про самовідвід інших суддів, які не є учасниками процесу і не вершать правосуддя у конкретній справі.

Петренко зазначив, що як член Вищої ради юстиції буде наполягати на перевірці кожного судді Окружного адміністративного суду Києва.

"Ми вважаємо, що фактично дії як судді, який відсторонився від розгляду справи, так і всього складу Окружного адміністративного суду Києва свідчить про те, що це суд, на жаль, підігравав одному з учасників процесу, Комуністичної партії України",- зазначив Петренко.

Міністр зазначив, що справа перенаправлено в Київський окружний адміністративний суд.

Нагадаємо, 18 лютого судді Окружного адміністративного суду Києва взяли самовідвід у справі про заборону діяльності Комуністичної партії України.

Повідомляється, що підставою для самовідводу є проведення 16 лютого 2015 р. обшуку в приміщенні суду, який розцінюється як тиск на суддів з метою вплинути на об'єктивність прийняття рішень щодо окремих резонансних справах, які знаходяться на розгляді, зокрема, у справі про заборону діяльності Комуністичної партії України.