ua en ru

Мін’юст почне процедуру екстрадиції Карпюка і Клиха після набуття чинності їх вироку

Мін’юст почне процедуру екстрадиції Карпюка і Клиха після набуття чинності їх вироку Фото: процедура відбуватиметься згідно з Конвенцією про передачу засуджених

Якщо Російська Федерація на це не погодиться, тоді необхідно застосовувати тільки міжнародний тиск і дипломатичні перемовини

Згідно з Конвенцією про передачу засуджених, після набуття чинності вироку Миколі Карпюку і Станіславу Клиху за наявності заяви від їхніх родичів або адвокатів, Мін'юст розпочне процедуру повернення їх на територію України. Про заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі "5 каналу".

"Крім публічності, це два механізми: юридичний, який ми застосовуємо до усіх політв'язнів - Клих і Карпюк будуть ще додатково двоє політв'язнів, які долучаться до того великого списку, який понад 25 осіб. Після набуття чинності їхнього вироку при наявності заяви від їхніх родичів або адвокатів, ми запустимо процедуру, яку запустили по Афанасьєву, по Сенцову, по Надії Савченко - процедуру повернення їх на територію України по Конвенції (про передачу засуджених осіб – ред..), тому що вони є громадянами України!" - сказав він.


За словами Петренка, якщо Російська Федерація на це не погодиться, тоді необхідно застосовувати тільки міжнародний тиск і дипломатичні перемовини.

"Якщо Росія відмовиться, тоді це тільки міжнародний тиск і дипломатичні перемовини. Паралельно з цим відбуваються дипломатичні перемовини в принципі по всім, в тому числі і по цим двом нашим співвітчизникам, і Президент України заявив, що вони повинні бути повернуті в рамках Мінських домовленостей", - додав міністр.

Нагадаємо, Порошенко доручив МВС і СБУ зайнятися звільненням Карпюка і Клиха.