ua en ru

Мін'юст ініціює безоплатний доступ до реєстру нерухомості

Мін'юст ініціює безоплатний доступ до реєстру нерухомості Фото: Павло Петренко

За словами Петренка, безкоштовний доступ запрацює з березня

Міністерство юстиції України ініціює можливість безкоштовного доступу до реєстру речових прав на нерухомого майна. Про це в ході засідання комітету з питань запобігання і протидії корупції повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сума, яка фактично є номінальною, але з точки зору доступу простих українців до реєстру і можливості доступу для пошуку інформації - це ті гроші, які фактично створюють певні перешкоди для журналістів, які проводять масові розслідування і тому я зараз хочу на комітеті пропонувати, щоб ми з Вами спільно ініціювали питання про введення системи безкоштовного отримання інформації з реєстру нерухомості", - сказав Петренко

Він зазначив, що у зв'язку з цим необхідно внести зміни до ст. 33 закону про реєстрацію нерухомого майна, яка передбачає, що доступ є платним, а плату встановлює уряд.

"Я думаю, що було б непогано, щоб члени комітету внесли цей законопроект, а ми підтримаємо",- додав він.

зокрема, пропонується, що громадяни України, які хочуть отримати відповідну інформацію одноразово, не платити за послугу, юридичні особи та громадяни, які містять відповідну інформацію у великих обсягах - повинні платити по 20 гривень за кожен такий запит.

"Разовий пошук, людина хоче подивитися, що там у нашого президента, чи прем'єра, чи міністра, яке ж майно - зайшов, безкоштовно отримала інформацію. Якщо вона хоче отримати інформацію по 10 людям або 10 об'єктів, вона платить за це гроші - по 20 гривень символічно",- зазначив Петренко і зазначив, що відповідні зміни будуть внесені до постанови уряду.

Чиновник запевнив, що до кінця лютого відповідні зміни будуть напрацьовані, а з березня вже буде надано безкоштовний доступ до реєстру нерухомості.

За словами Петренка, державний бюджет отримав 3,5 млн гривень від плати за доступ до регістру речових прав на нерухоме майно.

Він додав, що на сьогодні понад 100 тисяч громадян звернулися до відповідного реєстру та які отримали довідки щодо конкретних об'єктів нерухомості, 57 тисяч довідок було видано щодо конкретного суб'єкта.

Нагадаємо, раніше Петренко повідомив, що в 2015 році онлайн сервісом для бізнесу скористалося 2 млн осіб.