ua en ru

Мінюст готує нормативну базу для наступного етапу реформування нотаріату

Міністерство юстиції розробило законопроект, яким пропонуються заходи з подальшого реформування системи нотаріату в Україні. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович у ході українсько-російсько-німецької конференції "Стан та реформи нотаріального права", яка триває у Києві до 5 листопада 2011 року, передає прес-служба Міністерства.

Міністр юстиції наголосив на важливості удосконалення функціонування інституту нотаріату в Україні як інструменту позасудового захисту цивільних прав фізичних та юридичних осіб. Так, за словами міністра юстиції, проектом закону пропонується встановити новий порядок допуску до професії нотаріуса, підвищення кваліфікації кадрів, які працюють у сфері нотаріату. У перспективі передбачається створення в Україні Академії нотаріату як навчального закладу для підготовки фахівців у сфері нотаріату.

З цією ж метою проектом закону створюється підґрунтя для прийняття Кодексу професійної етики нотаріусів. На сьогодні, за словами міністра юстиції, в Україні відсутні законодавчо закріплені морально-етичні та професійні правила поведінки у нотаріальній діяльності, системи цінностей.

Законопроект також передбачає створення самоврядної професійної організації нотаріусів з чітким визначенням її статусу. У результаті створення такої організації має відбутися становлення професійного самоврядування.