ua en ru

Мін'юст готовий повністю відкрити свої реєстри і закликає МВС послідувати його прикладу

Міністр юстиції України Павло Петренко та представники громадських організацій провели у понеділок акцію під стінами Верховної Ради України з вимогою проголосувати на поточному сесійному тижні законопроект №2423. Документ дозволить зробити публічною інформацію про власників рухомого і нерухомого майна.

"Ви бачите по кримінальних справах, що наші чиновники тримали у себе в сейфах сотні мільйонів доларів, у них є багато будинків, нерухомості, автомобілів, а країна перебуває на краю економічної прірви. Наше завдання разом з громадськими активістами полягає в тому, щоб відкрити всю інформацію про кожного чиновника, про його майно і нерухомості",- сказав Петренко в ході акції.

Демонструючи суть закону, учасники акції зірвали символічні порожні декларації чиновників з шести автомобілів представницького класу, підігнаних під стіни парламенту.

За словами міністра, цей закон фактично дає можливість повного доступу українців до інформації з держреєстрів майна, автомобілів, земельних ділянок.

"Це інструмент, який дасть можливість вичистити з держслужби тих покидьків, які протягом багатьох років розповідали, що борються за Україну, а насправді боролися за грошові знаки", - заявив глава Мін'юсту.

Він запевнив, що відомство готове повністю відкрити дану інформацію в реєстрах Мін'юсту і закликав колег з інших відомств, зокрема, МВС, долучитися до цього процесу.

Представник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, виступаючи, зазначив, що закон є ключовим для запуску антикорупційної системи.

"План (депутатів, яким є що приховувати, - ред.) - не допустити законопроект на голосування. Тому сьогодні від погоджувальної ради залежить, будуть чи законопроект на розгляді або його поховають до осені",- заявив він.

Представник "Автомайдану" Катерина Бутко зазначила, що голосування за цей закон покаже готовність депутатів до відкритості та антикорупційним змін.

Відповідаючи на питання журналістів, міністр юстиції уточнив, що закон відкриває інформацію про рухоме і нерухоме майно чиновника за його прізвищем і адресою, можна знайти інформацію, на кого з родичів або підставних осіб зареєстровано це майно.

"Цей закон дає можливість журналістам проводити максимально повне журналістське розслідування, виводити на чисту воду тих, хто приховував своє майнове становище", - розповів міністр.

Говорячи про відповідальність за приховування цієї інформації, Петренко зазначив, що вже кілька місяців працюють норми Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за недостовірні відомості у декларації, а приховування такої інформації не може кваліфікуватися як незаконне збагачення.

"Це буде перевіряти Антикорупційне бюро як орган, який здійснює розслідування по високопоставленим чиновникам і Національне антикорупційне агентство. Найголовніше - будуть перевіряти журналісти і громадськість, так як буде доступ до всієї інформації про майно",- пояснив Петренко.

Міністр заявив, що піде на погоджувальну раду для того, щоб переконати керівників фракцій внести до порядку денного розгляд законопроекту, щоб закон був прийнятий вже на поточному тижні.

"Це останній сесійний тиждень, і ми бачимо, що є ризики того, що можуть забути включити до порядку денного цей закон. Але я думаю, що після цієї акції закон повинен стати одним з перших у вівторок на голосування",- сказав він.